eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Vége a Higgs-bozon utáni vadászatnak?

A régóta keresett Higgs-bozonnal azonos tulajdonságú részecskét találtak az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet kutatói. A CERN genfi sajtótájékoztatóján közölték: a felfedezéssel közelebb kerültek az elmélet szerint a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon azonosításához.

Az isteni részecske - így emlegetik az eddig csak hipotézisekben létező Higgs-bozont - többek között ennek a megtalálására építették meg a francia-svájci határon lévő, 27 kilométer hosszú Nagy Hadronütköztetőt.

A feltételezett részecske az utolsó hiányzó "darabja" a részecskefizika negyven éve kidolgozott standard modelljének. A Higgs-bozon léte szolgáltatná a legegyszerűbb magyarázatot arra, hogy a korai világegyetemben miként sérült a gyenge kölcsönhatás szimmetriája, és miként nyertek tömeget a részecskék.

Lehetséges létezéséről először Peter Higgs angol fizikus beszélt a hatvanas években. Az Edinburghi Egyetem professzora egy olyan részecske létét jósolta meg, amely képes tömeget adni más részecskéknek, és feltételezése szerint végső soron lehetővé tette az univerzum létrejöttét.

A fizikusok úgy vélik, hogy az úgynevezett Higgs-térben mozogva nyernek az elemi részecskék tömeget, s abban keletkezik a Higgs-részecske is. A Higgs-tér alapvetően más sajátosságokkal bír, mint a többi fizikai jelenség: nem anyag, nem is erő, és a teret egyenletesen tölti be.

Az Európai Nukleáris Kutatási Intézet (CERN) fizikusai tavaly decemberben bejelentették: jelentősen szűkítették a Higgs-részecske lehetséges tömegtartományát, és 2012-ben dőlhet el, hogy helytálló-e a részecskefizika standard modellje, azaz valóban létezik-e az elemi részecskék tömegéért felelős Higgs-bozon.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×