eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lejutottak az óceán legmélyebb pontjára - videóval

Elérte a Marianna-árok fenekét a Nereus nevű robot-tengeralattjáró. A Marianna-árok 11 ezer méteres mélysége a legmélyebb pontja a Csendes-óceánnak. A kísérlet még május 31-én történt. 1998 óta ez volt az első próbálkozás a Marianna-árok fenekének elérésére.

A szerkezetet egy hajóról irányították, de akár magától is képes volna küldetéseket teljesíteni. Andy Bowen, a Woods Hole Óceánográfiai Intézet projektmenedzsere szerint egy ilyen robottal az óceán bármely területét meg tudják vizsgálni. Szerinte a Nereus új korszakot nyit az óceánkutatásban.

Az óceán legmélyebb pontja a Challenger- (Kihívás-) szakadék, ami a Marianna-árokban található, a Csendes-óceán nyugati részén. A 11 ezer méteres mélységben elmerülne a Mount Everest is. A nyomás pedig 1100-szor magasabb, minta felszínen.

Így aztán eddig csak két alkalommal sikerült sikeresen leküldeni ebbe a mélységbe egy felderítő alkalmatosságot. 1960 januárjában Jacques Piccard és Don Walsh vállalkozott az egyetlen ember-vezette túrára a Trieste nevű, svájci építésű hajóban. A kilencórás akció során húsz percet töltöttek az óceán fenekén, ami alatt meg tudták mérni, hogy milyen mélyen vannak (10916 méter). Több ember sosem járt a Marianna-árok legmélyén.

35 évvel később aztán a Kaiko nevű japán robothajó is leereszkedett oda, és ekkor 10911 méteres mélységet mért. Készített felvételeket az élet nyomairól, például lekapott egy tengeri uborkát, férgeket és garnélarákokat. A Kaiko ugyanakkor a Nereusszal szemben kábellel kapcsolódott a felszínről irányító hajóhoz. Sajnos azonban 2003-ban elvesztették, mivel elszakadt a kötél egy expedíció során.


A jelenleg legmélyebbre ereszkedő szerkezetek a Nereus elkészültéig 6500 méterre tudtak leúszni, így az óceánfenék 95 százalékát tudták megvizsgálni a tudósok, a Nereusszal azonban már ez 100 százalék - azaz nincs olyan óceánfenék a Földön, ahova ne érnénk el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×