eur:
388.9
usd:
361.35
bux:
68549.77
2024. május 7. kedd Gizella

A karácsonynak júniusban kellene lennie?

Jézus valamikor i.e. 3 és i.sz. 1 között született ausztrál csillagászok szerint, mégpedig június 17-én. Az eddig elfogadott időpont az i.e. 7. év volt. Jézus Krisztus születésének idejét először Dionüszosz Exiguus apát állapította meg 525-ben.

A csillagászok szerint a karácsonynak júniusban kellene lennie, mivel ekkor tűnt föl az égen a betlehemi csillag, ami a jászolban fekvő Jézushoz vezette a napkeleti bölcseket.

A kétezer éve, Betlehem városa fölött feltűnt, fényes csillag alapján június 17-re teszik Krisztus születését, nem pedig december 25-re. A betlehemi csillagról már régóta feltételezik, hogy a Vénusz és a Jupiter együttállása okozta fényes égi jelenség lehetett.

Dave Reneke ausztrál csillagász csapata egy összetett szoftver segítségével követte az égitestek pontos pozícióját, és föltérképezte, hogyan nézhetett ki az éjszakai ég a Szentföld fölött kétezer évvel ezelőtt.

Ha a csapat jól számolt, akkor Jézus az ikrek jegyében született, nem pedig a bakéban. A megváltó valamikor i. e. 3 és i. sz. 1 között jöhetett a világra.

Máté evangéliumát használván referenciának, Renekéék kisilabizálták a bolygók, a Vénusz és a Jupiter akkori együttállását, ami az oroszlán csillagképében tűnhetett föl.

A csillagász, aki a Sky és a Space magazin szerkesztője is egyben, elmondta, i. e. 2 körül volt a legközelebb egymáshoz a két bolygó. Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem állítják, hogy biztosan ez volt a betlehemi csillag, de ez tűnik számukra a legvalószínűbbnek.

A tudós hangsúlyozza, nem a vallások megsértése a céljuk. Korábbi elméletek szerint a betlehemi csillag lehetett egy szupernova vagy akár egy üstökös is.

Jézus Krisztus születésének idejét először Dionüszosz Exiguus apát állapította meg 525-ben (úgy tűnik, egy kicsit tévedett). Elgondolása az volt, hogy nem az addig szokásos időszámítást kell követni, amely a császár vagy a pápa beiktatásához képest számolja az éveket, hanem valamilyen abszolút időszámítást. Korábban ilyen volt a "Róma városának alapításától", a hagyomány szerint i. e. 753-tól való számolás. A javaslat ezt kívánta felcserélni Jézus születésének az időpontjával.

Egyébiránt az ősegyház nem pontos számítások alapján tette Krisztus születésének ünnepét december 25-re. Sosem állították, hogy Jézus ekkor született volna, az ünnep a pogány fényünnepek helyére került, a téli napforduló idejére, és így a dátuma szimbolikus.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A 2025-ben induló és a GIRO Zrt. által üzemeltetendő KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók - áll a Magyar Telekom közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×