eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mitől függ a boldogság?

Az emberek közösségekben élnek, és így jólétük, egészségük mások jólétére és boldogságára is kihat - hívja fel a figyelmet egy amerikai kutatás, ami szerint minél több barátunk, ismerősünk lakik hozzánk közel, annál boldogabbak vagyunk, a körülöttünk élők boldogsága pedig befolyásolja a miénket is.

A boldogság ragadós, és csoportokon át terjed - állítja egy amerikai kutatás. Az ötezer felnőtt részvételével készült felmérés azt mutatja, a boldogság attól függ, mennyire boldogok a körülöttünk élő emberek.

A boldog barátok, akik másfél kilométer belül élnek, 25 százalékkal növelik a boldogságra való hajlamunkat. A munkatársak azonban nincsenek hatással a boldogságra.

A kutatók azon felnőttek adatait használták, akik 1971 és 2003 közt vettek részt egy felmérésben, ami olyan tényezőket vizsgált, amelyek később szívbajokhoz vezethetnek.

A résztvevőket arra kérték, nevezzék meg rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket, lakóhelyeiket és munkahelyeiket, majd négy évig nyomon követték az életüket. Ugyancsak megkérdezték tőlük, hogy élvezték-e az életet, bizakodóan néznek-e a jövőbe, és úgy gondolják-e, hogy ugyanolyan jó emberek, mint mások.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok az együtt élő párok, akik boldogok, 8 százalékkal növelték a környezetük boldogságának valószínűségét is. Ugyanez vonatkozik az egymáshoz közel élő testvérekre (14 százalék) és a szomszédokra (34 százalék).

A kapcsolat az emberek boldogsága és a közelség között három szintes mélységig mutatható ki - a barát barátjának a barátjáig.

A boldogság terjedéséhez szükséges a fizikai közelség. Egy személynek 42 százalékkal nagyobb esélye van a boldogságra, ha egy barátja fél mérföldnél (kb. nyolcszáz méter) közelebb él. Ez a valószínűség a távolság növekedésével csökken.

A kutatás vezetője, Nicholas Christakis szerint az eredmények azt mutatják, hogy a boldogság közösségeknél, nem pedig egyes embereknél jelentkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×