eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nagy fehér cápa nem támad meg mindent, amit lát

Fél lábbal a vízben, haldarabokkal felcsalizott bottal csalogatja maga köré a nagy fehér cápákat Enrico Gennari tengerbiológus. Nem öngyilkosságra készül; azt akarja megérni, milyen erős a hírhedt ragadozók harapása. Három óra múltán sikerül egy cápával megkóstoltatni a csalit - harapása nem erősebb, mint az emberé. Mi ebből a tanulság?

Fél lábbal a tengerben - így csalogatja a cápákat a csónakja köré Enrico Gennari tengerbiológus. A nagy fehér cápa pár centiméterre megközelíti a csalit, majd megvetően visszafordul.

Enrico eddig három órát töltött így a vízben, a haldarabok azonban nem nagyon vonzották a cápákat. Pedig rengeteg nézelődő is kibicel a parton.

Enrico külön-külön ismeri a cápákat. Az egyiket, Roxanne-t, a kopoltyújáról ismeri fel. Õ és társai szívesen köröztek a csónak körül, de a "bitemeternek" nevezett bot csalijait nem voltak hajlandók megkóstolni.

A kutatónak meg kellett elégednie azzal, hogy lefotózza az uszonyaikat és egy rúddal DNS-mintát vesz tőlük. Arra ugyanis szüksége van a Dél-afrikai Tengeri Ragadozók Laboratóriumának, ahol a nagy fehér cápák életét kutatják.

A Mossel-öböl közkedvelt turistahely - és nyolcvan ilyen cápa otthona is. Azonban a megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően húsz éve nem történt cápatámadás. A cápák kedvence amúgy is a fóka, az pedig egy közeli szigeten él, az emberhúst nem igazán kedvelik - állítják a helyi turistainformációnál.

Három és fél óra elteltével végre egy hal belekóstolt Enrico csalijába. "Ez 89 fontos ütés volt - alig erősebb, mint egy emberi harapás" - mondta a tengerbiológus.

Mint fölhívta a figyelmet rá, ez is mutatja, hogy egy nagy fehér cápa nem feltétlenül támad meg mindent, amit meglát, hanem óvatos állat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×