eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A császármetszés növeli az asztma kockázatát

Érzékenyebbek az asztmára azok a gyermekek, akik császármetszéssel jöttek világra. Akinek mindkét szülője allergiás volt, háromszor hajlamosabb a betegségre, mint természetes módon megszületett társai.

A császármetszéssel született gyermekek hajlamosabbak az asztmára - állítják holland tudósok. A háromezer gyermek bevonásával készített tanulmány szerint az így világra jöttek 80 százalékánál volt magasabb a betegség kialakulásának kockázata, mint a természetes módon megszületetteké. Az összefüggés még erősebb ott, ahol a szülők is allergiások - azaz lehet, hogy az asztmának genetikai okai is vannak.

Már korábbi tanulmányok is kapcsolatot véltek felfedezni a császármetszés és az allergia között. A gyermekek 12 százalékánál már diagnosztizálták az asztmát, őket nyolc éves korukig szteroidokkal kezelik.

Azoknak a gyermekeknek a 9 százaléka, akiknek az édesapja és az édesanyja is allergiás volt, háromszor nagyobb eséllyel kaptak asztmát nyolcéves korukra, mint azok, akiknek a szülei nem voltak érintettek.

A kutatás vezetője, a svájci Dr. Caroline Roduit szerint az asztma gyakoribb az ipari országokban, párhuzamosan a császármetszés egyre gyakoribbá válásával: a hetvenes években még csak a újszülöttek 5, a kétezres években már a 30 százaléka jött így világra.

Úgy látják, az asztma kockázatáról beszélni kellene azokkal a kismamákkal, akik valószínűleg császármetszéssel szülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×