eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Úszó ősteknősök maradványait találták meg Skóciában

Az első úszó teknősfaj maradványai kerültek elő egy skóciai szigeten. A Skye-szigeten folytatott ásatásokon bukkantak felszínre annak a hat teknősnek a megkövesedett maradványai, amelyek a dinoszauruszok korában megtanultak úszni - jelent meg a Proceedings of the Royal Society című brit tudományos folyóiratban.

Az Eileanchelys waldmani ("teknős a szigetről") elnevezésű faj képviseli a teknősök evolúciójában a hiányzó láncszemet az ősi szárazföldi teknősök és modern, vízi leszármazottaik között.

Most már biztosan tudjuk, hogy 164 millió évvel ezelőtt már voltak vízi teknősök - mondta el Jeremy Anquetin paleontológus, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója. Hozzátette: egyelőre nincs ötletük arra vonatkozóan, hogy a teknősök miért mentek be a vízbe.

Az utóbbi két évben három új teknősfaj fosszíliáit fedezték fel, mindegyikük a Jura-korszak középső szakaszából származik. A leleteket Oroszországban, Argentínában és most Skóciában találták meg. Ezek közül a skóciai fosszíliák a legteljesebbek. Sokat elárulnak arról, ezek a primitív teknősök hogyan diverzifikálódtak a ma ismert, változatos formákba - mondta Anquetin.

A leleteknek most az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeum ad otthont, bár azokat a Természettudományi Múzeum és a University College London kutatói találták meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×