eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mintha egy uránbányában élnénk

Az ólomsavas akkumulátorok újrafeldolgozásához és az uránbányászathoz fogható a városi szállópor és a beltéri légszennyezés veszélyessége a svájci Green Cross és az amerikai Blacksmith Institute közös felmérése szerint.

A két környezetvédő szervezet A világ legsúlyosabb környezetszennyezési problémái - az első tíz a húsz legdurvábból című Zürichben bemutatott kutatási jelentése szerint a radioaktív hulladékok feldolgozása és az olvasztásos fémkohászat is ugyanabba a "súlycsoportba" tartozik az egészségkárosodás kockázata szempontjából, mint a városi szállópor vagy a beltéri légszennyezés.

Ez utóbbi a bolygó minden második lakóját érinti a fűtésre, főzésre és világításra használt kezeletlen biomassza - fa, trágya vagy mezőgazdasági hulladék - égetése miatt. Kínában például a vidéki háztartások 90 százalékában így oldják meg a sütést-főzést, és aki napi három órát eltölt a konyhában, az olyan egészségkárosodást szenved, mintha minden nap elszívna két doboz cigarettát - áll jelentésben.

A veszélyforrásokat a Blacksmith Institute adatbázisa alapján azonosították, amelybe a világ 600 különösen szennyezett pontján regisztrált adatok kerültek. A helyszínek között vannak például városok, amelyek ki sem látszanak a szmogból, egész folyók, amelyek élettelen vize sűrű fekete és bűzös a szennyezéstől, vagy éppen falvak, ahol a kutakban narancssárga színű és ihatatlan a víz.

A kutatók a "három P" modellt alkalmazták. Először a szennyező anyagot (Pollutant) vizsgálták és értékelték az egészségkárosító hatás szempontjából. Második lépésben azt vizsgálták, hogy a szennyezés milyen úton (Pathway) jut a szervezetbe - például belélegzéssel vagy közvetlen érintkezéssel, bőrkontaktussal. Az elemzés harmadik szempontja a problémában érintett népesség (Population) nagysága volt.

A módszerrel az egyes környezeti veszélyforrások nagyságára vonatkozó mutató áll elő. Ez azonban csupán becsült, hozzávetőleges értéket jelent, ezért nem rangsorolták az első tízbe bekerült tevékenységeket (például az uránbányászatot) és körülményeket (mint a szállópor jelenlétét a városokban), hanem csak ábécésorrendbe szedték.

A listán szerepel még a felszíni vizek és a talajvíz szennyezettsége, a kezeletlen szennyvíz, az ipari jellegű bányászat, illetve a kézi erővel folytatott aranybányászat, ami főként azért veszélyes, mert az emberi szervezetet és a környezetet egyaránt súlyosan mérgező higany segítségével vonják ki az aranyat az ércből. A jelentés szerint világszerte 15 millió bányász, köztük 4,5 millió nő és 600 ezer gyerek kockáztatja így az egészségét nap mint nap.

A második tíz környezetszennyezési problémaforrás között van például a kőolaj-finomítás, a széntüzelésű erőművek, a szeméttelepek és a mezőgazdaságban alkalmazott mérgező anyagok.

A jelentés készítői szerint a felsorolt veszélyforrásoknak, problémáknak három fő közös jellemzője van. Az első, hogy jelentős nagyságú az embercsoport, amelynek tagjai meghalhatnak, krónikus betegségeket szerezhetnek vagy idegrendszeri károsodást szenvedhetnek miattuk. A második, hogy aránytalanul nagy a gyerekek száma az érintettek között, a harmadik pedig az, hogy egyikre sem jut elég figyelem.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×