eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

A gének döntik el, nevetünk-e a horrorfilmeken?

Egyetlen gén változatai határozzák meg, rettegünk vagy kacagunk-e a horrorfilmeken - állítják német kutatók. A vizsgálatok segíthetnek megmagyarázni, miért váltott ki szélsőségesen különböző érzelmeket például Az ördögűző című film.

A COMT elnevezésű gén egy bizonyos változata határozza meg, hogyan viseljük a szorongást és az izgatott várakozást: akiknek e génváltozatból kettő van, sokkal könnyebben válnak zaklatottá, ha kellemetlen, visszataszító fotókat, felvételeket látnak - állapították meg német kutatók.

A génváltozat csökkenti az egyik olyan anyag hatását az agyban, amely segít kordában tartani egyes érzelmeket. Akiknek szervezetében a génből csak egy van, sokkal hatékonyabban tudják kontrollálni ezeket az emóciókat - derül ki a Behavioural Neuroscience című szaklapban megjelent cikkből.

A Bonni Egyetem kutatói 96 nő vizsgálata után vonták le a következtetéseket. Az önkénteseknek a kísérlet során három különböző képet mutattak, egy kellemeset, például mosolygó gyerekekről, egy semlegeset hajszárítókról, és egy megrázót, fegyverekről vagy sebesültekről, majd elemezték reakcióikat.

Az egyik kutató, Christian Montag elmondta: a génváltozat csak nemrég alakulhatott ki, hiszen más emberszabásúakban, például a csimpánzokban nem figyelhető meg. A pszichológus szerint korábban az emberekben sem volt jelen, aminek evolúciós előnyei lehettek. "Előny volt félősebbnek lenni a veszélyes környezetben" - magyarázta.

A szakértő szerint ugyanakkor a most vizsgált génváltozat önmagában nem dönti el, mennyire félős, szorongó valaki; ezt sok más tényező is befolyásolja.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×