eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Madárinfluenza: a világméretű járvány kezeléséhez többféle gyógyszer kell

Egy nemzetközi tanulmány arra figyelmeztet, hogy több fajta gyógyszert kell kifejleszteni és készletbe felhalmozni, hogy kezelni lehessen egy esetleges világméretű madárinfluenza-járványt.

Tamiflu - így hívják azt a gyógyszert, amit a madárinfluenza legveszélyesebb vírusa, a H5N1 ellen fejlesztettek ki. A főleg Délkelet-Ázsiában terjedő halálos vírus néhány mutációja ellen azonban nem sokat ér ez a gyógyszer - állítja néhány kutató.

A Nature magazinban megjelent tanulmány ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányoknak nem elég egyféle gyógyszert felhalmozniuk egy esetleges világméretű járvány ellen, mert olyan mutációk jöhetnek létre a vírusból, amik ellenállók lesznek a szerre.

Ezt már sikerült is bebizonyítaniuk, ugyanis felfedezték a H5N1 vírus egyik olyan változatát, aminek megállítására nem volt alkalmas a Tamiflu, viszont egy másik szer, a Relenza már igen.

A legutóbbi adatok szerint 382 embert fertőzött meg a H5N1 vírusa, amibe 241-en haltak bele. A legtöbb esetet Délkelet-Ázsiában regisztrálták. Bár a vírus jelenleg emberről emberre nem, vagy csak nehezen terjed, brit egészségügyi szakemberek szerint amennyiben kialakul egy olyan altípusa, ami már képes lesz így terjedni, az több millió emberre jelenthet veszélyt a világban.

Szakértők szerint szükséges, hogy minél előbb még több szert fejlesszenek ki a vírus ellen, hogy egy globális méretű járványt azokkal lehessen kezelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×