eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Elbutít a túl sok tej

A tejtermékekben található kalcium és D vitamin idősebb korban hozzájárul az agy károsodásához és a demencia kialakulásához - derül ki a legfrissebb kutatásból.

A tudósok úgy vélik, hogy a túl sok kalcium lerakódásával hozzájárul az agyban található vérerek keresztmetszetének csökkenéséhez, idegrendszeri károsodást okozva. A hatást a D vitamin is befolyásolja, amely a kalcium lerakódását szabályozza.

A kutatók azután jutottak ezekre a következtetésekre, hogy 79 idősebb férfi és 153 nő agyát vizsgálták meg. Mindannyiuknak volt legalább egy sérült agyterülete, de a sok kalciumot és D vitamint fogyasztóknál találták a legtöbbet.

Martha Payne, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatója egy washingtoni konferencián kiemelte, hogy a kutatócsapata eredményei megerősítik a sok tejtermék fogyasztásával kapcsolatban eddig is meglévő aggályokat.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×