eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lionel Messi argentin csapatkapitány felmutatja a FIFA-világkupát, a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ellentmondásos vélemények Messi díjátadón kapott palástjáról

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát.

A volt angol, valamint argentin válogatott labdarúgók, Gary Lineker és Pablo Zabaleta a BBC szakértőiként értetlenül állnak a dolog előtt. Lineker szerint elrontottak egy "varázslatos pillanatot", és "szégyennek" nevezte, hogy Messi argentin mezét eltakarták egy ilyen fontos pillanatban. Ezzel egyetértett Zabaleta is: "Ezt meg miért? Nincs rá magyarázat..."

Musztafa Baig, az exeteri egyetem iszlám tanszékének tanára azonban magyarázatot adott, és jelképesnek, valamint megtiszteltetésnek tartja a történteket. Kifejtette,

a bist egy tradicionális hosszú ing, palást, ami leginkább uralkodói ruhadarabnak számít,

továbbá olyan különleges alkalmak során hordják, mint vőlegények az esküvőjük napján, vagy diplomások a diplomaosztó ünnepségükön.

"A bist hordása valójában csak néhány kiválasztott ember kiváltsága, és Messit megtisztelték akkor, amikor a vállára tették" - mondta. Hozzátette: kimondottan fontos pillanatokban kerül elő a bist, és a vb-döntő egy ilyen, minden szempontból megfelelő pillanat volt.

"Nem volt ennél megfelelőbb alkalom, hogy megtiszteljék ezzel"

- nyilatkozta. Kiemelte: a palást átadása az emír részéről jelképes, kölcsönös üzenettel bírt, egyfajta kulturális fogadtatásról, valamint elfogadásról. Hozzátette: Messi azzal, hogy belebújt a bistbe, a helyi kultúrával azonosult, amit Katar számára nagyszerű dolognak nevezett, és a rendezők részéről okos húzásnak tart.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×