eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Az argentin Lionel Messi a legjobb játékosként elnyert díjjal megcsókolja a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: Az argentin Lionel Messi a legjobb játékosként elnyert díjjal megcsókolja a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében 2022. december 18-án. MTI/EPA/Ronald Wittek

A futball lerótta adósságát Lionel Messivel szemben

A nagyvilág a világbajnok argentinokat, s elsősorban Lionel Messit ünnepli, s természetesen elismeri Kylian Mbappé teljesítményét is az izgalmas döntőt, a katari torna záróakkordját követően.

Argentína vb-győzelme nyomán a világsajtó méltatta Kylian Mbappé „hősi” erőfeszítéseit, és az orgánumok egymást túllicitálva halmozták el szuperlatívuszokkal a „labdarúgás istenévé” koronázott Lionel Messit.

A tizenegyespárbajban kivívott világbajnoki cím – Argentína első vb-sikere 1986 óta – örömrobbanást váltott ki Argentínában, s természetesen az ottani sajtóban. A La Nacion napilap szerint Messi Argentínája a „történelem legnagyszerűbb döntőjét” nyerte meg, egy másik poliitkai napilap, a Clarin pedig „feledhetetlen” meccsnek minősítette a finálét. Az egymilliós tömeggel zsúfolt Buenos Aires-i Köztársaság tér fotói („Az öröm hatalmas robbanása”), majd a Gracias, Messi cím is az ünneplés fontos része.

Az Ole sportnapilap honlapja az egyszerű a nagyszerű gondolatkörben maradva azt a címet választotta: „Világbajnokok vagyunk!” Utána ellenben megenged egy szójátékot, az Isten (Dios) és Messi keresztnevét „összevonva”

Lios es argentino.

A döntőt Messi és Kylian Mbappé titáni összecsapásaként harangozták be, s ez így is lett. A PSG két csillaga összesen öt gólt szerzett a fináléban, egyébként a harmadik gólszerző, Ángel Di María is éveken keresztül a párizsi klub tagja volt. Érdemes kiemelni, hogy Kylian Mbappé a futballtörténelem első játékosa, aki bár a vb-döntőben mesterhármast szerzett, ez sem volt elég a győzelemhez. Előtte kizárólag Sir Geoff Hurst szerzett három gólt vb-döntőben. Az 1966-os vb egyik csillaga már a tizenegyespárbaj alatt gratulált Twitter-üzenetben Mbappénak a rekordbeállításhoz.

Loszaíl, 2022. december 18.
Az argentin játékosok ünnepelnek, miután 4-2-re győztek a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
MTI/EPA/Ronald Wittek
Az argentin játékosok ünnepelnek, miután 4-2-re győztek a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

„Felemelt fejjel” – olvasható a L'Équipe francia sportnapilap címlapján, egy képen, amelyen Mbappé a gólkirálynak járó Aranycipő-díját tartja, miközben elsétál a világbajnoki trófea mellett. „Legendások” – írta a Libération napilap címlapja Messi és Mbappé fotóival, míg a Le Figaro „hősiesnek” minősítette a francia sztár erőfeszítéseit.

A spanyol El Pais újság szerint Messit a fináléban koronázták meg. A barcelonai El Mundo Deportivo Messi fényképe alá azt írta: A történelem legjobbja. A madridi AS Lionel Messit idézi, aki Diego Armando Maradonára emlékezett: „Diego adta nekem ezt a kupát, így akartam befejezni a pályafutásomat. Nem kívánhatok többet.”

A barcelonai Sport azt írta nemes egyszerűséggel: „Van Isten.” Persze, Messi képével.

Az Egyesült Királyságban a The Times címlapján azt írta, hogy Messi nyerte meg a „modern mesterek csatáját a legnagyobb döntőben”. A sportrovatának címlapján a legnagyobbként jellemezte az argentin csapatkapitányt.

A Daily Telegraph m betűs angol szavakat választott Messi neve elé jelzőnek: miraculous (csodás) és magical (varázslatos).

A Mirror GOAT-nak nevezte – minden idők legjobbjának –, míg a The Sun szerint a világbajnoki trófea Isten kezében van, utalva Maradona hírhedt, az angolok elleni, kézzel ütött 1986-os góljára, illetve az utána született mondásra. (Isten keze volt a gólban.)

Loszaíl, 2022. december 18.
Az argentin Lionel Messi átveszi a FIFA-világkupát, a vb trófeáját Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöktől (b) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejktől, katari emírtől, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
MTI/EPA/Friedemann Vogel
Az argentin Lionel Messi átveszi a FIFA-világkupát, a vb trófeáját Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöktől (b) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejktől, katari emírtől Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Németországban a Süddeutsche Zeitung is rájátszott erre, Isten lába címmel. Az Argentína–Franciaország összecsapást a világbajnokságok történetének legizgalmasabb döntőjének nevezte. A Tagesspiegel napilap szerint két kivételes tehetség viaskodott a mérkőzésen. A Bild címlapján Messiből Messiás lett, majd a bistre, az arab ünnepi palástra utalva írt, hogy Messi először isteni volt, majd utána belefújt a sejkek köpenyébe.

A portugál A Bola szerint Messi halhatatlan, mint Maradona.

A riói O Globo tisztelgett Messi előtt, mondván, hogy a futball „kifizette adósságát” legnagyobb sztárjának.

Az Egyesült Államokban, amely Kanadával és Mexikóval rendezi meg a következő világbajnokságot, a The Washington Post beszámolója szerint Messi egy felejthetetlen döntő végén nyerte el a kupát. A The New York Times utalt arra, hogy lezárult a korszak argentin vb-mizériája: „Messi varázslata véget vet Argentína szorongásának.”

A dubaji Gulf News azt rögzítette, hogy Messi valóra váltotta az álmát.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×