eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
A portugál Cristiano Ronaldo a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Portugália - Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 23-án. Portugália - Franciaország 2-2.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A labda mondta meg, hogy Ronaldótól elvették-e a gólját vagy sem

Az Adidas a portugál-uruguayi vb-csoportmeccshez használt labdában lévő érzékelő adataira támaszkodva hozott ítéletet.

A fél világ találgatja, hogy beleért-e fejjel C. Ronaldo hétfő este Bruno Fernandes beadásába, mielőtt a labda Uruguay kapujában kötött volna ki a katari futball-vb csoportkörének második fordulójában.

A közvélemény jobbára úgy látja, C. Ronaldo nem ért a beadásba, és a jegyzőkönyvbe is a mérközésen duplázó játékos neve mellett szerepel a gól.

A polémiához kedden hozzászólt az Adidas - a labda gyártójaként. A játékszerben ugyanis szenzor van, az pedig "feljegyez" minden érintést. A labda rezonanciája alapján márpedig a sportszergyártó kizárja, hogy Bruno Fernandes után a gólig bárki a labdához ért volna, a gól tehát jogosan az övé, hiába ünnepeltette magát egy rövid ideig a Manchester Unitedtől távozó világsztár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×