eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Facebook/Puskás Aréna

A Puskás Arénában lesz a 2026-os BL-döntő

Budapesten a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése értelmében.

Magyarország története során először adhat otthont a klubfutball legrangosabb mérkőzésének, amelyre eddig 15 ország 28 városának 32 stadionjában került sor. A 2019-ben átadott Puskás Arénában ez lesz a harmadik európai kupadöntő a 2020-as Szuperkupáért kiírt mérkőzés és az Európa-liga tavalyi fináléja után.

Az UEFA vezető testülete a dublini ülésén a 2027-es finálé házigazdáját nem jelölte ki, a döntést szeptemberig elhalasztotta a milánói San Siro átépítése miatt.

Az eseményen kiderült, hogy a második számú nemzetközi kupasorozat, az Európa-liga fináléját 2026-ban Isztambulban, egy évvel később pedig Frankfurtban rendezik.

A Konferencia-liga 2025/26-os idényének utolsó mérkőzésére a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig lipcsei stadionjában kerül sor, 2027-ben pedig Isztambul újabb európai kupadöntőnek ad otthont.

A női BL-finálét két év múlva Oslóban rendezik meg, a 2027-es döntőre viszont új pályázatot írnak ki.

A labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os fináléja a hetedik európai kupadöntő lesz Magyarországon, a hatodik Budapesten és a harmadik a Puskás Arénában.

A Ferencváros 1968-ban a Népstadionban, míg az Újpest egy évvel később a Megyeri úti otthonában fogadta az angol ellenfelét a Vásárvárosok Kupájában a finálé visszavágóján, de a Leeds United és a Newcastle United ünnepelhetett.

Az UEFA Kupa sorsa viszont 1985-ben nem Magyarországon dőlt el, mivel akkor a Videoton rendezte az első mérkőzést a Real Madrid ellen, amely a székesfehérvári 3-0-s sikere után már nem engedte ki a kezéből a végső sikert, igaz otthon 1-0-ra kikapott.

A női Bajnokok Ligája döntőjének is helyszíne volt 2019-ben a magyar főváros: a Groupama Arénában az Olympique Lyon magabiztosan győzött a Barcelona ellen.

A 2019-ben átadott Puskás Aréna első nemzetközi mérkőzése a klubfutballban a 2020-as Szuperkupáért kiírt találkozó volt, melyet az akkor Bajnokok Ligája-győztes Bayern München nyert meg hosszabbítás után a Sevilla ellen. Az andalúziai csapat három évvel később a specialitásának számító Európa-ligában javított, melynek döntőjében 1-1-es döntetlen után 11-esekkel múlta felül az AS Romát a Puskás Arénában.

Az eddigi európai kupadöntők Magyarországon

1968, Népstadion:

Vásárvárosok Kupája, visszavágó: Ferencváros-Leeds United (angol) 0-0

1969, Megyeri út:

Vásárvárosok Kupája, visszavágó: Újpesti Dózsa-Newcastle United (angol) 2-3

1985, Székesfehérvár, Sóstói stadion:

UEFA Kupa, első mérkőzés: Videoton-Real Madrid (spanyol) 0-3

2019, Budapest, Groupama Aréna:

Női Bajnokok Ligája: Olympique Lyon (francia)-FC Barcelona (spanyol) 4-1

2020, Puskás Aréna:

Szuperkupa: Bayern München (német)-Sevilla (spanyol) 2-1

2023, Puskás Aréna:

Európa-liga: Sevilla (spanyol)-AS Roma (olasz) 1-1 - 11-esekkel: 4-1

Magyarország 16. országként, Budapest 29. városként, a Puskás Aréna pedig 33. stadionként adhat otthont BEK-, illetve Bajnokok Ligája-döntőnek.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×