eur:
394.72
usd:
367.45
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: BKK

Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

A látogatók fogyasztásai és költései növelik a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások forgalmát a helyi vállalkozások körében, valamint gyarapítják a szállítási ágazatok bevételét is – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 2026-ban Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Magyarország először adhat otthont az európai klubfutball legrangosabb mérkőzésének, amelyet eddig 15 ország 28 városának 32 stadionjában rendeztek meg. A 2019-ben átadott Puskás Arénában ez lesz a harmadik európai kupadöntő a 2020-as Szuperkupáért kiírt mérkőzés és az Európa-liga tavalyi fináléja után.

A labdarúgó Bajnokok Ligája döntője nemcsak a sportág csúcseseménye, hanem kiemelkedő gazdasági hajtóerőt is jelent a házigazda, valamint a részt vevő klubok számára. A BL-döntő az egyik legnézettebb sportesemény világszerte, amely tévénézők százmillióit vonzza a képernyők elé és rajongók tízezreit csalogatja a rendező városba – állapítja meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

A tanulmány szerzője, Németh Viktória az InfoRádióban elmondta: a labdarúgó-világbajnokságok mellett a BL-finálék is a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemények közé tartoznak. Hozzátette: a rendezvény nem csupán a döntő időszakában növeli a turisták számát. Mint fogalmazott, a korábbi tapasztalatok alapján az esemény

jótékony hatással van a rendező város imázsára, sőt a turisztikai vonzerejét is növeli.

Az elemző megjegyezte: az adott városba látogató vendégek a helyi turizmust, vendéglátást, különböző helyi szolgáltatókat, kiskereskedelmet, illetve az olyan szállítási ágazatokat is támogatják költéseikkel mint például a taxizás vagy a tömegközlekedés. A rendező városba ellátogató vendégek „többletbevételt generálnak” ezekben a szektorokban, és emellett egy-egy ilyen esemény kapcsán a költéseik is magasabbak, mint egy átlagos szabadidős utazás esetében.

A rendezvény lehetőséget kínál a helyi kultúra megismertetésére, ugyanis a sportesemények helyszínén általában több időt töltenek a szurkolók, mint a városlátogatásra érkező turisták. Emellett a kialakuló érzelmi kötődés miatt szívesebben is visszatérnek az adott városba. Németh Viktória szerint a BL-döntő kapcsán megvalósuló infrastrukturális beruházások (például közlekedés- és stadionfejlesztések) a gazdaságösztönzés mellett szintén tartós előnyöket biztosítanak az érintett városok számára.

Az elemző beszélt a korábbi évek BL-döntőinek gazdasági hatásairól is. A házigazda városok rendre több millió euró többletbevételt könyvelhettek el. Példaként hozta fel a tavalyi, isztambuli finálét, amely összességében

75 millió euróval (28,8 milliárd forinttal) járult hozzá a török gazdaság teljesítményéhez

a Mastercard és a Garanti BBVA Payment Systems adatai alapján. A beszámolókból kiderült az is, hogy a turisták pénzügyi kiadásai 54 százalékkal emelkedtek meg az isztambuli BL-döntő hétvégéjén az előző, és 41 százalékkal a következő hétvégéhez képest. Németh Viktória úgy véli, ezek a számok is azt bizonyítják, hogy a sportturisták többet költenek a más célokból utazó látogatóknál. A tavalyi BL-döntő alkalmából Isztambulba érkezett szurkolók szálláshely-szolgáltatásra, élelmiszerekre, ruházatra és különböző egészségügyi szolgáltatásokra költöttek a legtöbbet. A turisták átlagosan fejenként 855 eurót (330 ezer forintot) költöttek bankkártyájukról az eseményhez köthető okok, kiadások miatt.

Mennyit profitált Budapest a tavalyi EL-döntő megrendezésével?

A kutató hozzátette: a tavalyi, budapesti Európa-liga-döntő idején körülbelül 18 százalékkal volt magasabb a külföldi turisták költése, mint más hasonló kiemelt napokon a magyar fővárosban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy-egy ilyen sportesemény miatt olyan országokból is érkeznek vendégek, ahonnan egyébként ritkábban vagy kevesebben szoktak. Általában Olaszországból és Németországból is rendkívül sok turista érkezik hazánkba, azonban kifejezetten a 2023-as EL-döntő (a Sevilla az AS Romával játszott a trófeáért) miatt rengeteg spanyol és brit szurkoló is ellátogatott Budapestre.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) statisztikája alapján már egy héttel a mérkőzés előtt több mint 34 ezer előfoglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók, ami csaknem 35 százalékkal haladta meg az egy héttel későbbi foglalási adatokat.

A vendégéjszaka-foglalások több mint kétharmada külföldiektől érkezett, mintegy 23 ezer külföldi vendég gondoskodott már egy héttel a 2023-as EL-döntő előtt a szálláshelyéről.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése kiemelte azt is, hogy a nemzetközi kupadöntők nemcsak sportélményt nyújtanak, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentősek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában, Donyecknél törnek előre az oroszok – Ukrajnai háborús híreink kedden

Súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában, Donyecknél törnek előre az oroszok – Ukrajnai háborús híreink kedden

Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Közben tovább folytatódnak a támadó hadműveletek a Donbasz-medencében, az oroszok szeretnék kitolni a frontvonalakat egészen Donyeck megye közigazgatási határáig. Most Toretszk városának bevétele az egyik fő prioritás Moszkva számára. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×