eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Thibaut Courtois madridi kapus ünnepli csapata győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében játszott Liverpool FC - Real Madrid mérkőzés végén a saint-denis-i Stade de France stadionban 2022. május 28-án. A spanyol csapat 1-0-ra győzött.
Nyitókép: Thibaut Courtois madridi kapus ünnepli csapata győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében játszott Liverpool FC - Real Madrid mérkőzés végén. MTI/EPA/Friedemann Vogel

Kérdőjelek az El Clásico előtt

Ismét olyan El Clásicót játszik egymással a Real Madrid és a Barcelona, amely előtt a két csapat áll a La Liga, a spanyol bajnokság első két helyén, ráadásul azonos pontszámmal. Néhány tónus a vasránap 16.15-kor kezdődő mérkőzés előtt.

Az elmúlt időszakban – különösen Carlo Ancelotti újbóli érkezése óta – a Real Madrid sikeresebb a címeket tekintve nagy riválisánál. 2022 tavaszán a „fehérek” megnyerték a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is, egyebek mellett ezért is csapatkapitányuk, Karim Benzema a hétfői Aranylabda-szavazás első számú esélyese.

Ugyanakkor amióta Xavi (Xavi Hernandez) átvette a Barça irányítását, a katalánok nem veszítettek a Madrid ellen a rendes játékidőben. Függetlenül attól, hogy előtte a katalánok öt mérkőzésen nyeretlenek maradtak a legnagyobb rivális ellen. Xavi érkezte óta játszott egy spanyol szuperkupa-mérkőzést a két csapat Szaúd-Arábiában, 2-2-re álltak 90 perc után, aztán Federico Valverde szerezte a győztes gólt a 98. percben.

Utána jött március 20-án a bajnoki mérkőzés a Bernabéuban, a Madrid már nagyon magabiztosan vezetett a tabellán, a katalánok viszont 4-0-ra megnyerték a presztízscsatát. Ez Pierre-Emerick Aubameyang nagy meccse volt (két gól, egy gólpassz), ő azonban azóta már a Chelsea játékosa.

A nyáron az Egyesült Államokban, Las Vegasban is találkozott a két csapat, egy hírverő mérkőzésen. Raphinha góljával nyert a Barça a Karim Benzemát nélkülöző madridiak ellen.

A mostani találkozó előtt mind a két csapat 22 pontos, hétszer győzött, egyszer döntetlent játszott. Körülbelül azonos számú gólt értek el (Madrid 19, Barcelona 20), ugyanakkor a katalánok védelme eddig elképesztő, mindössze egyetlen kapott góllal áll. Csak a vicc kedvéért: ha ez a mostani kapott gólátlag kitartana a bajnoki idény végéig, a Barcelona öt kapott góllal fejezné be a La Liga idényét.

Többel fogja, ez nagy biztonsággal kijelenthető, mert azt is látni kell, hogy szinte két Barcelona létezik. Csak kicsit túlzás: az egyik az erősebb ellenfelek elleni, a másik a könnyebbek mérkőző. Másképpen és pontosabban: nagy a különbség a Barcelona ligateljesítménye és a BL-ben mutatott teljesítménye között. Gólkülönbségekben kifejezve: a La Ligában 20-1, a Bajnokok Ligájában, ahol a Viktoria Plzen mellett a Bayern München és kétszer az Internazionale is ellenfél volt: 8-7. Az egyikben nyolc, a másikban négy meccset játszott a csapat.

Így aztán nem csodálható, hogy az elmúlt napokban – miután főleg a katalán sportlapok keseregnek azon, hogy meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a Barcelona tavasszal az Európa-ligában játszik majd, s ez a nehéz anyagi helyzetben pénzügyi katasztrófával ér fel – a nemzetközi sajtó azt találgatja, mire megy a Barcelona a Real Madrid kiváló csatárjai ellen.

A Madrid nem játszott jól a hét közepén Varsóban, de a győzelemért vérét adó Antonio Rüdiger gólja megmentette a vereségtől a Sahtar ellen, s ezzel tovább is jutott. Carlo Ancelotti ugyanakkor nem gondtalan, mert a védelem összeállítása nem lesz egyszerű. Ugyan a hírek szerint csak az utolsó pillanatban dől el, hogy Thibaut Courtois védhet-e, de a valószínűbb változat a „nem”. Ebben az esetben az ukrán Lunyin szerepel majd, aki Clásico-újonc lesz.

Rüdiger csontja nem tört a gól előtti ütközésnél, de 15 öltéssel varrták össze az arcát, ha játszik, azt csak maszkban teheti, ami nem könnyű (de számára nem is újdonság). Mindenesetre valószínűbb, hogy ő sem játszhat. A várhat kezdő tizenegy: Lunyin – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Tchouameni, Kroos, Modric – Valverde, Vinicius – Benzema. Ancelotti ezt a tizenegyet tartja a legjobbnak, persze a Courtois-Lunyin cserével a kapuban.

A Barcelonában a Ter Stegen – Koundé, Pique, Éric Garcia, Marcos Alonso – Busquets, Gavi, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Dembélé kezdő tizenegy várható, ami azt jelenti, hogy Araujo, Christensen, Jordi Alba és Sergio Roberto is hiányzik majd a védelemből. Kezd ellenben Gerard Piqué, akit az elmúlt hónapokban sokat kritizáltak, de talán egyszer sem olyan hevesen, mint a szerdai, az Internazionale elleni hibái után.

Barcelona, 2021. november 8.
Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án.
MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia
Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×