eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hosszú Katinka most a nyolcadik időnek is örült

Nem hozott magyar érmet az első nap a Duna Arénában.

A Németh Nándor, Szabó Szebastián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összeállítású férfi 4x100 méteres gyorsváltó az ötödik lett a budapesti vizes világbajnokságon. A magyarok a táv feléig az élmezőnyben haladtak, volt esélyük az éremre is. A számot az amerikaiak nyerték.

A női váltó, amely a nyolcadik helyen csúszott be a fináléba, nem tudott javítani helyezésén, és Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállításban a nyolcadik lett.

Szintén a nyolcadik lett Holló Balázs 400 méter vegyesen. Jócskán elmaradt a délelőtti előfutamban elért szenzációs egyéni csúcsától (4:10.87), a felnőttek között első nagymedencés világbajnoki döntőjén szereplő versenyző végül 4:15.17 perccel csapott célba.

A számot Léond Marchand nyerte, a francia versenyző az utolsó tíz méteren "maradt le" Michael Phelphs 2008-as pekingi cáparuhás világrekordjától (4:03.84) és végül 4:04.28 perces világbajnoki- és Európa-csúccsal diadalmaskodott.

Női 200 vegyesen Hosszú Katinka a nyolcadik helyen bejutott a döntőbe. A 33 éves magyar klasszis végül nagy hajrával, idei legjobbját három századdal megjavítva 2:10.72 perces idővel éppen csak bekerült a nyolcas döntőbe.

A szám másik magyarja, Sebestyén Dalma összesítésben a 14. lett 2:13.09 perccel.

Hosszú a futam után elmondta, rendkívül boldog, hiszen amikor futamában csak ötödikként csapott célba, azt gondolta, nem került be a fináléba. Hozzátette, a tokiói olimpia után sokat kihagyott, ezért nincs százszázalékos állapotban, de nagyon szeretett volna újra hazai közönség előtt úszni.

A női 200 méter vegyes döntőjét vasárnap 19.27 órakor rendezik.

Szabó Szebasztián az ötödik idővel bejutott a döntőbe 50 méter pillangón. Saját országos csúcsától - amellyel a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon ötödik lett - mindössze egyetlen századdal elmaradva, 22.91 másodperccel csapott célba.

"Óriási segítség volt a közönség, fantasztikus érzés, hogy csak az én nevemet lehetett hallani. Szerencsére sikerült 23 másodperc alá becsúszni, hasonló idővel pedig már a döntőben is lehet valamit keresni" - nyilatkozta a vegyes zónában Szabó, akinek még a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként a döntőben is lesz jelenése.

Az 50 méter pillangó fináléja vasárnap 18.48 órakor kezdődik.

Ledecky jól kezdett

Férfi 400 méter gyorson az ausztrál Elijah Winnington fantasztikus utolsó 50 méterrel utasította maga mögé a mezőnyt, 3:41.22 perces ideje az elmúlt tíz év legjobbja, ennél gyorsabban legutóbb a kínai Szun Jang teljesítette a számot, a londoni olimpián 3:40.14 perccel diadalmaskodott.

Női 400 méter gyorson az amerikai Katie Ledecky pályafutása során negyedszer nyert, Hosszú Katinka után ő a második úszónő, aki két számban is legalább négy világbajnoki címet gyűjtött be, a háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis 400 méter vegyesen ötször, 200-on pedig négyszer diadalmaskodott.

A pályafutása 16. vb-elsőségét begyűjtő, ezzel az örökrangsor második helyén álló Ryan Lochte-tól már csak két arannyal elmaradó Ledecky lett az első úszó, aki ugyanabban a számban, ugyanazon a helyszínen két világbajnokságon is győzött.

Ebben a számban a mindössze 15 esztendős kanadai Summer McIntosh lett a második.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×