eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A magyar válogatott játékosai, miután 31-30-ra kikaptak Izlandtól a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kézilabda-Eb: több mint félmilliárdos bevételkiesést okozott a válogatott kiesése

Egy-két hónap múlva zárulhatnak le azok a szakmai elemzések a Magyar Kézilabda Szövetségben, amelyeket a férfi válogatott Európa-bajnoki 15. helyezése nyomán indítottak – mondta Novák András. Az operatív igazgató elárulta, már a következő elnökségi ülésen döntenek arról, ki irányítja a nemzeti csapatot a vb-selejtezőkön.

Ez az egyik legrosszabb eredmény, de talán arra jó, hogy megtörténhet egy teljes körű vizsgálat sportágon belül – mondta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. Mint fogalmazott, a következő egy-két hónap azzal fog eltelni, hogy mindent tényszerűen az elnökség elé tárnak, és a testület ennek ismeretében levonhatja a megfelelő következtetéseket.

A vizsgálat a sportág szinte minden területet érinti az edzőképzéstől kezdve az utánpótlásképzésen keresztül a kiválasztásig és a klubokkal való kapcsolattartásig, de átnézik a pénzügyeket, a tao-támogatások felhasználását, az eszközbeszerzéseket. Emellett szakmai értékeléseket kérnek be az alelnököktől, a szövetségi kapitányoktól, de a szakmától is.

"A vizsgálat mind arra irányul, hogy a válogatott hogyan lehet sikeresebb" – mondta Novák András.

A két szakmai elnököt, Nagy Lászlót és Pálinger Katalint az első bejelentés szerint a vizsgálat idejére felfüggesztette Kocsis Máté elnök a posztjukról, de az operatív igazgató tisztázta a helyzetet.

"Jogi értelemben a küldöttgyűlés hivatott az alelnököket kinevezni, ilyen értelemben felfüggesztés nem történt.

Az elnök úr a stratégiai döntéshozatal alól mentette föl az alelnököket, a napi és az operatív munka alól nem"

– mondta.

A férfi válogatott szakmai stábjának (Gulyás István szövetségi kapitánynak és Chema Rodriguez edzőnek) január végén lejárt a szerződése, az utódlással azonban nem lehet megvárni a vizsgálat végét, mert vb-selejtezőkre kell felkészíteni a csapatot.

"A nyakunkon van a világbajnoki selejtező, és a sorsolás annyira szerencsés, bizakodhatunk, hogy a világbajnokságon részt tudunk venni. Ez sürgős, a következő elnökségi ülésen, ami két-három héten belül biztosan meglesz, már dönteni kell, hogy kivel megyünk neki a selejtezőnek" – mondta az operatív igazgató, de hozzátette, ez nem biztos, hogy összefügg azzal, ki lesz hosszú távon a szövetségi kapitány.

A Covid óriási többletterhet jelentett az Eb-n

"Rendezési szempontból nagyon sikeres volt az Európa-bajnokság, különösen látva, hogy mennyi problémával küzdöttünk, elsősorban pandémia miatt, óráról órára kellett különböző döntéseket hozni. Minden visszajelzés az, hogy nehéz lett volna ennél jobban csinálni" – értékelt Novák András, de jelezte, csak hetek múlva lesznek kész a pénzügyi számítások, de a pandémia miatt több tíz- vagy akár százmilliós többletkiadásokra volt szükség.

A magyar csapat korai kiesése a nézőszámot érintette és ezáltal a bevételeket is a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, az igazgató számszerűsítette is a veszteséget.

"A tények kedvéért azt érdemes rögzíteni, hogy 500-600 millió forint bevételkiesés keletkezett,

amivel az elején számoltunk, hiszen a csapatot joggal vártuk a középdöntőbe. Telt házzal mentünk az első körben, teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a következő körben is telt házzal mentünk volna a magyar csapat részvételével. Sajnos nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is hátrányos volt ez az eredmény" – jelentette ki.

Ezt leszámítva viszont elégedettek, az előzetes számításokat felül is múlta az Eb, az már egy álom lett volna, hogy még legalább négyszer sikerül megtölteni az új budapesti csarnokot.

Novák András közölte, az EHF-től csak pozitív visszajelzést kaptak, az európai szövetség elnöke is minden fórumon kifejezte azt, hogy a rendezéssel elégedett.

"Ebből érdemes kiindulni, hiszen ez egy fontos vélemény. Az összes résztvevői nyilatkozat pozitív. Ami esetleg negatív, az meg természetes, hiszen a játékosok felfokozott állapotban vannak, nem is elvárható, hogy ők ujjongjanak ezért a helyzetért" – mondta az MKSZ operatív igazgatója.

A teljes interjút meghallgathatják kedd este fél 8-kor az InfoRádió Hetes című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×