eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner shake hands on the grid before the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Nyitókép: Dan Istitene - Formula 1/Getty Images

Toto Wolff elárulta, miért nem fellebbezett a Mercedes

Nem a Forma–1 hírnevének megőrzése vagy az FIA-val kötött alku vezérelte a döntést, hanem a jogi helyzet.

Toto Wolff, a Mercedes istálló csapatfőnöke részletesen elmagyarázta, hogy miért nem nyújtottak be fellebbezést az Abu-dzabi Nagydíj végén történt vitás döntések miatt, és miért fogadták el Lewis Hamilton vereségét. A csapat résztulajdonosa elárulta, a vitatott futam után, amelyet végül Max Verstappen nyert meg, és ezzel ő lett a világbajnok, azonnal felhívta Jean Todtot, a FIA elnöké ést Peter Bayer főtitkárt, és elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel.

"Persze tudtam, hogy ezek pusztán az én személyes érzelmeim, mert még jogorvoslatot kellett keresnünk és meg kellett vizsgálnunk, hogy egyáltalán óvhatunk-e, és ha igen, mi ellen. Ezt az irodámban azonnal meg is tettük" – idézte Wolffot a gphirek.hu.

Úgy döntöttek, hogy óvást nyújtanak be, megvárták a döntést, és amikor nem nekik kedvezett, akkor megint választaniuk kellett.

"Azt kellett eldönteni, hogy visszamegyünk a hotelba duzzogni, vagy megünnepeljük a nyolcadik konstruktőri címet.

Végül at utóbbit tettem, megpróbálva félretenni a következő napig a döntéssel kapcsolatos frusztrációt, ami az egyéni világbajnoki címünkbe került."

Az elutasított óvások után 96 óra volt fellebbezésig, ebben az időszakban folyamatosan egyeztettek az FIA-val, Hamiltonnal és a többi érintettel. "Ezekben a napokban azon vacilláltunk, hogy fellebbezzünk, vagy a dühünk ellenére álljunk el ettől és próbáljuk jobbá tenni a sportágat, arra használva ezt a helyzetet, hogy erősebb legyen a döntéshozatal.

A végső döntést a fellebbezéstől való elállásra szerda este hoztuk meg"

– mondta Wolff.

A Motorsport Világtanács most bizottságot állított fel, hogy vizsgálja meg az Abu-dzabi Nagydíj eseteit, és kerüljék el a hasonlókat a jövőben. "A vasárnap este történt hibák nagyságának tükrében ez egy kis lépés, de jobb, mint a semmi" – tette hozzá. A Mercedes azonban nem a vizsgálóbizottság felállítása miatt döntött úgy, hogy nem harcol tovább a győzelemért, hanem belátta, hogy úgysem nyerhet, mivel Wolff szerint a jelenlegi rendszer nem tudja kezelni, ha az FIA-nak saját magát kell elmarasztalnia.

„Úgy véltük, hogy nagyon jó helyzetben vagyunk, és ha egy általános bíróságon ítélték volna meg, szinte garantált, hogy nyertünk volna. A Nemzetközi Fellebbviteli Bírósággal viszont az a gond, ahogyan felépül. Az FIA nem igazán javíthatja ki a saját házi feladatát, és van különbség aközött, hogy valakinek igaza van, és hogy bizonyítani is tudja azt. Szerintem

jelenleg nem úgy épül fel az irányító szervezet, hogy a végén jogorvoslatot kapjunk és visszaállítsák az eredményt, amit az utolsó előtti körben elvettek Lewistól.

Ezért döntöttünk nehéz szívvel úgy, hogy nem fellebbezünk, mert nem kaptuk volna vissza az eredményt" – mondta a Mercedes csapatfőnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×