eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Real Madrid nyerte az El Clásicót és az élre állt

A Real Madrid, elsősorban jobb első félidei játékával, 2-1-re verte a Barcelonát a spanyol labdarúgó-bajnokság, a la Liga 30. fordulójában. Zinédine Zidane csapata átvette a vezetést a tabellán, de az Atlético egy meccsel kevesebbet játszott.

A tavasz egyetlen El Clásicója előtt a Barcelonának 65, a Real Madridnak 63 pontja van. Mindkettőt megelőzi az Atlético (66). A találkozót zárt kapuk mögött, a valdebebasi edzőközpontban lévő Estadio Alfredo di Stéfanóban rendezik.

A két kezdő tizenegy. Real Madrid: Courtois – Lucas Vázquez, Éder Militão, Nacho, Mendy – Casemiro – Valverde, Modrić, Kroos – Benzema, Vinícius Júnior. Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Mingueza, Lenglet – Dest, Busquets, Jordi Alba – De Jong, Pedri – Dembélé, Messi.

A Real Madrid korábbi védője, Antonio Calpe emlékére gyászszünet vezette fel a mérkőzést. Az 1965-ben a fehérekhez került futballista még Puskás Ferenccel együtt volt kerettag első idényében, de tétmérkőzésen már nem játszottak együtt.

Érdekes lesz figyelni, mire megy a Madrid a Barcelona nem feltétlenül világklasszisokból álló védelme ellen, vagy hogy a katalánok ki tudják-e használni, hogy cseresoruk lényegesen erősebb, mint a riválisé.

Az első tíz percben a Barcelona birtokolta többet a labdát, a legígéretesebb helyzetben Jordi Alba éles beadása után Courtois mentett.

A 13. percben Valverde előretört, kitette a labdát Lucas Vazqueznek, aki laposan a rövid sarok felé rúgta. Az érkező Karim Benzema sarokkal küldte Araujo mellette a hálóba a labdát. Nagyon látványos gólt volt!

(A katalánok reklamáltak utána, nehezményezték, hogy az előző akciónál Messit szabálytalanul állították meg.)

Benzemának ez volt a hetedik gólja az El Clásicócon, a huszonötödik pedig a mostani idényben. Még egy statisztika: sorozatban a hetedik bajnoki mérkőzésén lőtt gólt (összesen kilencet), a Real Madrid játékosai közül a XXI. században korábban csak Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo (négyszer) és Gareth Bale produkált hasonló sorozatot.

Madridi szempontból eddig telitalálat, hogy a korábbi tervekkel ellentétben Valverde kezdett, s nem Marco Asensio.

A 23. percben Pedri buktatta Casemirót. A 25 méteres szabadrúgásból a kapu fölé lőtt.

A 27. percben Araujo szabálytalanul állította meg Vinícius Júniort. A brazil beesett a büntetőterületen belülre, de a fault kívül volt. Toni Kroosnak mindegy: lövése után Sergino Destről a kapuba pattant a labda, 2-0.

Toni Kroos az ötödik német válogatott játékos, akit gólt szerzett El Clásicón, Uli Stielike, Bernd Schuster, Sami Khedira és Mesut Özil voltak az elődök.

Továbbra is többet birtokolja a labdát a Barcelona (65-35!), de a Madrid kontrái gyilkosok.

Mint most! Valverde lövése a jobb kapufáról jött ki, majd Lucas Vazquez, a középcsatár helyén felbukkanó jobbhátvéd lövését Ter Stegen bravúrral védte.

A 37. percben büntetőt reklamáltak a katalánok, Frenkie de Jong labdájával Ousmane Dembélé betört a tizenhatoson belülre, Mendy és Militao mellett elesett. A bíró nem látott szabálytalanságot – a lassítás alapján hibázott.

Lucas Vázquez nem tudja folytatni a játékot, korábban összecsúszott Sergio Busquetsszel, megsérült a térde. Odriozola állt a helyére.

Szakad az eső.

A 45. percben a Barcelona egy rossz bírói ítélettel szögletet kapott, ebből alakult ki eddigi legnagyobb „helyzete”. A szögletet Lionel Messi a kapura, a hosszú sarokra csavarta, Courtois elnézte, a labda a kapufáról pattant ki. A 47. percben, még mindig az első félidőben, az ötösön belül Messi elé került a labda, Courtois ezúttal remekül robbant ki a kapujából, mentett. Ez volt a félidő utolsó jelenete.

A Real Madrid 2-0-ra vezet, a labdabirtoklási arány a házigazda szempontjából 31:69 százalék.

Megkezdődött a második játékrész, nincsen újabb csere a hazai oldalon, Dest helyére Antoine Griezmann állt a Barcelonába. A francia világbajnok, aki éppen ezer napja nyert a kékekkel Moszkvában, a bal oldalra állt, feltehetően azzal a szándékkal, hogy meg kell vernie a kényszerűségből jobbhátvédet játszó Odriozolát.

Borzalmas az idő, ömlik az eső.

Frenkie de Jong kitűnő labdájából Antoine Griezmann ziccerből a kapu mellé lőtt. Lesről.

Továbbra is többet birtokolja a labdát a Barcelona, de a Madrid kontrái veszélyesebbek.

Majdnem eltelt az első negyedóra a második félidőben is, amikor a balról beküldött labdából a középen ember nélkül maradó középhátvéd, Óscar Mingueza fura mozdulattal a kapuba lőtt, 2-1.

Hét év után szerzett ismét Barcelona-védő ismét gólt El Clásicón.

A szépítés után Marco Asensio állt Fede Valverde helyére. Vinícius labdájába Araújo belelépett, a vert Ter Stegen csak nézte, hogy a labda szögletre pattant a jobb kapufáról.

Jordi Albát helyzetbe hozta Messi, Courtois remekül avatkozott a játékba.

A 63. percben Griezmann ellen szabálytalankodtak a védők, Messi a falba lőtte a szabadrúgásból a labdát.

Sergi Roberto lépett pályára, Busquets ment le.

Újabb remek madridi kontra, Vinícius egyedül ment a kapura, de túl önzetlen volt (kicsit ki is sodródott), Araújo mentett Benzema elől.

Nagy madridi helyzet után talán először kontrázott a Barcelona. Messi a kapu fölé lőtt, de Nacho szabálytalankodott ellene, 18 méterről szabadot rúghatott az argentin szupersztár. Ez neki ziccer, de most a sorfalba lőtt.

Zidane frissítette a csapatát a 71. percben, Isco és Mariano Diaz is beállt, Vinícius és Benzema is lement. Marcelo is a pályán, Kroos helyén. Koeman Araújo helyére Ilaixt küldte be.

Az utolsó bő tíz percre csatárok állnak be a Barcelonába, Braithwaite és Trincao. Lement Pedri és Dembélé.

A 85. percben Mendy kicsit meghúzta Braithwaite karját, a katalánok büntetőt reklamáltak, Mingueza és az edző, Ronald Koeman is sárga lapot kapott.

Most 33:67 a labdabirtoklási arány.

Tíz emberre fogyott a Madrid, Casemiro hetven másodpercen belül kétszer szabálytalankodott, két sárával ment ki.

A 91. percben Messi emelte kapura a szabadrúgást, Courtois védett.

Négy perc a ráadás, még két perce van a Barcelonának.

A 94. percben Ilaix Moriba 12 méterről a lécre vágta a labdát, majd a kipattant az előrehúzódott kapus (!) Ter Stegen lőtte a védőbe, majd Jordi Alba a kapu fölé küldte a labdát. Ez volt a meccs utolsó lövése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×