eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Twitter/IHF

Hollandia nyerte az idei női kézilabda-világbajnokságot

Hollandia 30-29-re legyőzte Spanyolországot a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében, ezzel kijutott a jövő nyári, tokiói ötkarikás játékokra.

Az már a döntő előtt biztos volt, hogy új világbajnokkal bővül a női szakág, hiszen a spanyolok eddigi legjobb eredménye a bronz-, a hollandoké pedig az ezüstérem volt.

Nagy lendülettel és taktikus játékkal kezdett a spanyol együttes, amely villámgyors ellentámadásainak köszönhetően hat perc után négy góllal vezetett. Ennyi volt a különbség a 11. percben is, ezt követően azonban egyre többet hibáztak, s több mint tíz percig nem találtak be a spanyolok, így ellenfelük egyenlített.

Carlos Viver szövetségi kapitány pihentette Cabral Barbosát, a támadójáték egyik kulcsfiguráját, aki nagyon hiányzott a csapatból. A hollandok - a meccs során először - átvették a vezetést, sőt gyors akcióikkal és kapusaik bravúros védéseivel a szünetre háromgólos előnybe kerültek.

A vezetés még magabiztosabbá tette a hollandokat, a második felvonásban tovább növelték a különbséget, ám a spanyolok még időben rendezték soraikat, és felzárkóztak egy gólra. Az izgalmas hajrában már csak húsz másodperc volt hátra, amikor a győzelemért támadhatott a spanyol együttes, Cabral Barbosa ziccerét azonban Tess Wester kivédte. Ezután Hernández Serrador óriási hibát követett el, lesáncolta a kapuskidobást, ezért kiállították, a hollandok büntetőt kaptak, amit Lois Abbingh értékesített, ezzel csapata világbajnok lett (videó a vitatott ítéletről ITT).

A mezőny legeredményesebb játékosa Estavana Polman lett kilenc góllal, Lois Abbingh hétszer talált be. A Ferencváros holland beállója, Danick Snelder ötször volt eredményes. A spanyoloknál Cabral Barbosa hét, Marta López Herrero hat, Alicia Fernandez Fraga öt góllal zárt, az EHF Kupa-címvédő Siófok KC spanyol irányítója, Nerea Pena három gólt lőtt.

Ami a magyar válogatottat illeti, a csoportkörben Kazahsztánt 39-15-re, Szenegált 30-20-ra legyőzte, viszont Spanyolországtól 29-25-re, Montenegrótól 25-24-re, Romániától pedig 28-27-re kikapott, így nem jutott tovább a középdöntőbe. Az alsóházi rájátszásban az Argentína elleni 34-26-os sikerrel és a Franciaországtól elszenvedett 26-21-es vereséggel a 14. helyen zárta a tornát. Ez a magyar női csapat történetének második legrosszabb vb-szereplése a két esztendővel ezelőtti 15. helyezés után.

A legjobb mérleggel - kilenc győzelemmel és egy vereséggel - a bronzérmes orosz csapat zárta a tornát. A világbajnok Hollandia hétszer nyert és háromszor veszített.

korábban:

a 3. helyért: Oroszország-Norvégia 33-28 (18-15)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×