INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

labdarúgás

la liga

el clasico

Barcelona, 2018. május 7.Lionel Messi, az FC Barcelona játékosa Casemiro (j) és Marcelo, a Real Madrid játékosai között a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. május 6-i mérkőzésén a barcelonai Camp Nou stadionban. (MTI/EPA/Alejandro García)

A zavargások után zavar az El Clásico körül: elmaradhat a meccs

Infostart / Dénes Tamás
Újabb cikkünk a témában:

Nincsenek könnyű helyzetben azok a külföldiek, akik fejükbe vették, hogy elmennek Barcelonába a közelgő El Clásicóra. A Spanyol Labdarúgóliga azzal a javaslattal fordult a Spanyol Labdarúgó-szövetséghez (közvetve annak versenybizottságához), hogy cserélje fel a La Liga legnagyobb érdeklődéssel várt őszi találkozójának pályaválasztói jogát. Mi lesz a lefoglalt repülőjegyekkel, szállásokkal?

Azok nyilván úsznának, de azért még egyáltalán nem biztos a változtatás. Barcelonában hétfő óta zavargások törnek ki időről időre, miután a bíróság héttől tizenhárom évig terjedő szabadságvesztést szabott ki kilenc katalán függetlenségért harcoló politikusra.

Két évvel ezelőtt kialakult már hasonlóan forró helyzet, akkor – az ellenfél játékosainak és szurkolóinak biztonságára tekintettel – zárt kapuk mögött játszották le a Barcelona–Las Palmas bajnoki mérkőzést. Utóbb egyetlen érdekelt fél sem minősítette szerencsésnek a döntést.

A La Liga mostani tervezete amúgy logikusnak mondható, kicsit hasonlatos ahhoz, mint amikor 1956 őszén az UEFA a magyarországi miatt úgy döntött, hogy a kisorsolt párosítással ellentétben, először Bilbaóban mérkőzzön meg az Atlético és a Bp. Honvéd, s legyen inkább a visszavágó a Népstadionban, hátha addig békésebbé válnak a mindennapok a magyar fővárosban.

Ha logikus is lenne egy ilyen csere most, sem a Barcelona, sem a Real Madrid nem ért vele egyet.

A katalánok szerint a mérkőzés megrendezése semmiféle plusz kockázattal nem jár,

október 26-án a Camp Nouban is megrendezhető a találkozó.

A Real Madrid ellenben azon a véleményen van – alkalmasint azért is, mert a bajnokság későbbi, tavaszi szakaszában, amikor várhatóan még élesebb lesz a harc a bajnoki címért, szívesebben játszana pályaválasztóként, mint most –, hogy tiszteletben kell tartani a nyáron kialakított bajnoki menetrendet. A „királyi klub” illetékesei úgy tartják, hogy ha mégsem lehetne lejátszani biztonságosan a mérkőzést október 26-án, délután egy órakor, inkább halasszák el.

Véleményt formált a spanyol kormány is, amely arra az álláspontra helyezkedett, hogy

nem lenne ésszerű megtartani október 26-án ezt a mérkőzést.

Már az új időpontra is van javaslat, miután a La Liga és a RFEF (az országos labdarúgó-szövetség) is tartja magát ahhoz, hogy ne rendezzék meg Barcelonában a találkozót.

A kiszemelt új dátum december 18., szerda. A spanyol futballnaptárban a Copa del Rey, az országos kupa első fordulójának napja, ám abban sem a Barcelona, sem a Barcelona nem érintett, mindkét klub erőnyerő.

Újabb csavar: a szerdai, tehát hétközi nap nem tetszik a közvetítő televíziós társaságoknak, akik szerint az egész világon nagy érdeklődéssel várt találkozót szerencsésebb lenne szombaton vagy vasárnap lejátszani.

Nyitókép: MTI/EPA/Alejandro García
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018