eur:
392.95
usd:
365.77
bux:
66585.98
2024. április 26. péntek Ervin
Saint-Étienne, 2016. június 17.Petr Cech cseh kapus véd a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportja második fordulójában játszott Csehország-Horvátország mérkőzésen a saint-étienne-i Geoffroy Guichard Stadionban 2016. június 17-én. (MTI/EPA/Mast Irham)
Nyitókép: MTI/EPA/Mast Irham

Nagy klasszis akasztja szögre nyáron végleg a fejvédőt

Bejelentette visszavonulását Petr Čech, az Arsenal kapusa. A 37 éves cseh hálóőr 2002 óta légiós, 2004 óta szerepel a Premier League-ben.

Kétségtelen, hogy elmúlt másfél évtized legjobbjai közé tartozik, Gianluigi Buffonnal, Manuel Neuerrel, Iker Casillasszal együtt. Tizenhét évesen már a Chmel Blsany csapatában védett, eleinte még gondolkodott, hogy jégkorongozzon vagy futballozzon, aztán a zöld gyep mellett döntött. Nem volt még húszéves, amikor a Sparta Prahába került, egyetlen ott töltött idényében – éppen a magyarok ellen, Cipruson – bemutatkozott a cseh válogatottban.

Húszévesen külföldre igazolt, előbb két évet a francia élvonalban, a Stade Rennais gárdájában töltött, majd 2004-ben, José Mourinho egyik első szerzeményeként a londoni Chelsea-hez szerződött. 2001-ig pályafutása legszebb éveit töltötte a Stamford Bridge-en. Az első két idényben két bajnoki címet nyert, 2005-ben a Premier League, majd a Bajnokok Ligája legjobb kapusaként ünnepelték. 2006. október 14-én súlyos fejsérülést szenvedett a Reading elleni mérkőzésen, Stephen Hunttal ütközve.

Eltört a koponyája, később semmire sem emlékezett az ütközésből. Orvosai szerint sérülése életveszélyes volt, de három hónappal később, a védjegyévé vált fejvédőben, már újra a kapuban állt.

Legyőzte a félelmeit, és később is bátran belevetődött a nehéz helyzetekbe. Több súlyos sérülést is szenvedett, de mindig visszaállt a kapuba.

A fejvédőjéről azt mondta: "Az orvosok azt mondták, hogy mivel a sérülésem elég ritka, a biztonság kedvéért viseljem a fejvédőt, amíg biztosak nem lesznek abban, hogy már nem áll fenn az újabb sérülés veszélye. Először nagyon furcsa volt ebben védeni, de hamarosan hozzászoktam.

Talán egy napon minden kapus ilyen védőfelszerelést fog viselni, akárcsak a jégkorongozóknál.

Amikor fiatal voltam, egyik játékos sem viselt fejvédőt, most pedig már mindegyik. A játék fejlődik, egyre gyorsabbá és keményebbé válik. Mostanában már a futballban is egyre többször éri fejsérülés a kapusokat. Sokkal többször kell a támadók lábára vetődnünk, és amikor a labda a levegőben van, könnyű összeütközni a felugró játékos fejével vagy könyökével."

Eleinte még gyakran fájt a feje, de tudta, vagy inkább remélte, hogy az idő neki dolgozik. "Már nem kell gyógyszereket szednem, és autót is vezethetek. Eleinte sokszor gyötört erős fejfájás, de szerencsére már ez is a múlté. Természetesen az orvosi stáb fokozottan figyel rám" – mondta egy évvel az ütközés után.

A Chelsea-vel 13 trófeát nyert, köztük négy bajnoki címet – a Premier League külföldi kapuscsillagai közül egyedül Peter Schmeichelnek van több, öt –, s a Bajnokok Ligája győztese is lett.

Főszerepet játszott a Bayern München elleni döntő megnyerésében. Klubrekordot állított fel azzal, hogy 228 tétmérkőzésen nem kapott gólt, a Chelsea előző csúcsát az 1970-es Mundialon is szerepelt Peter Bonetti tartotta, 208-cal. Miután Thibaut Courtois érkezése után kiszorult az első csapatból, 2015-ben átigazolt az Arsenalhoz. Eddig 129 tétmérkőzése volt az "ágyúsoknál", ott is a lövések több mint hetven százalékát hárította. 2017-ben az FA-kupa győztese lett az Arsenallal.

A mostani szezont még első számú kapusként kezdte, de aztán a német Bernd Leno kiszorította. Szeptember vége óta nem védett a Premier League-ben.

A cseh válogatottban a magyarok elleni bemutatkozástól 2016 nyaráig 124 mérkőzésen szerepelt.

Ha a hetvenes évek elejéig megkérdeztek egy cseh szakértőt, ki volt a legjobb kapus a honfitársai közül, azt mondta: František Plánička. Ha egy másikat, mondjuk, 1976 után faggattak, úgy felelt: František Plánička és Ivo Viktor. Ha a kortársainkat faggatják, már így fest a lista: František Plánička, Ivo Viktor és Petr Čech.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×