eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Moszkva, 2018. június 13.Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke érkezik a FIFA kogresszusára Moszkvában 2018. június 13-án, egy nappal a 2018-as labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt. A moszkvai kongresszuson megválasztják a 2026-os labdarúgó-világbajnokság helyszínét. A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik több oroszországi helyszínen. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Nyitókép: Pavel Golovkin

Óriási botrány a legnagyobb európai futballpályákon

Újabb dokumentumok kerültek nyilvánosságra az úgynevezett Football Leaksben, a hamburgi Der Spiegel közvetítésével. Említést kapott a mostani FIFA-elnök ügyeskedése, valamint egy 2021-től tervezett szuperliga alakítása.

A Der Spiegel szerint Gianni Infantino a FIFA elnöke, akkor még az UEFA élén állva, közreműködött abban, hogy a Manchester City és a Paris Saint-Germain elkerülje a büntetést a pénzügyi fair play megsértése miatt. A szabályok szigorú betartása, illetve a büntetési kódex megfelelő alkalmazása esetén mindkét klubot kizárhatták volna a nemzetközi porondról. Ahogyan tette azt az UEFA egy lényegesen kisebb hallal, a Málagával.

A dokumentumok szerint a katari kormány a legutóbbi hét évben több mint 1,8 milliárd dollárt pumpált a Paris Saint-Germainbe. Ez nyilvánvalóan a szabályok megsértése, Michel Platini, majd Gianni Infantino azonban szemet hunyt efölött, elfogadta, hogy támogatói szerződéseknek álcázzanak bizonyos pénzeket. Idén nyáron az UEFA vizsgálódott ugyan (formailag) a PSG ügyei iránt, de nem hozta nyilvánosságra a rendellenességeket. Pedig a dokumentumok alapján jogos lett volna a francia bajnok kizárása is a Bajnokok Ligájából.

Állítólag a korábbi francia elnöknek, Nicolas Sárközynek is szerepe volt a katariak párizsi felbukkanásában. Azt ajánlotta annak idején Tamim al-Thaninak, az akkori katari hercegnek: „Vegyék meg a PSG-t, s alapítsanak egy sportcsatornát Franciaországban, cserében pedig Platini segíteni fog abban, hogy megkapják a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.”

Hasonlóan szabályellenes támogatási formával gazdagodott meg a Manchester City, amelynek Abu-Dzabiból érkező tulajdonosai 2,7 milliárd eurót költöttek a klubra. Infantino titkos tárgyalásokat folytatott a PSG és a Manchester City vezetőivel, hogyan tudják elkerülni a büntetést. A források szerint a két klubot arcátlanul, szemérmetlenül "(unashamedly") tulajdonolja a Perzsa-öböl két országának kormánya.

A beszámolók megjegyzik, hogy a hírek rossz hatással lehetnek Infantino hírnevére, aki a korrupcióval szembeni fellépéssel kampányolva lett a FIFA elnöke. Az is említést kapott, hogy az UEFA közel sem volt ilyen elnéző a kisebb és pénzügyileg gyengébb balkáni klubokkal.

Napirenden Berlusconi álma

Ismert, hogy a nagy klubok ismét felújítottak egy valójában közel harminc éve, Silvio Berlusconi által már a kilencvenes évek legelején felkarolt tervet, egy az országos bajnokságok fölött álló európai szuperliga megalapításának a tervét. Ez 2021-ben indulna, a Bajnokok Ligája helyett. (Ha ez így lenne, a bajnokcsapatok tormája talán újra lehetne az, amiért született…)

Tizenegy klub (Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool, AC Milan) állandó tag lenne, további öt pedig vendég, ilyen lehetne kezdetben az Atlético Madrid, a Borussia Dortmund, az Olympique Marseille, az Internazionale és az AS Roma. A tervek szerint ez a szuperliga még a Bajnokok Ligájánál is sokkal kedvezőbb pénzügyi feltételeket kínálna, mindegy résztvevő minimum 440 millió fontos éves bevételre számíthatna.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×