eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Huszti: "A lelke mélyen mindenki tudta, hogy komoly gondok vannak."

A Hannover megbecsült játékosa, aki három évvel ezelőtt mondta le a válogatottságot, a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában elmondta, nem kíván visszatérni a nemzeti csapathoz. Hozzátette, ominózus levelének megírása után, csupán egyetlen csapattársa állt ki mellette. Ebbe a közegbe nem vágyik vissza. Továbbá kifejtette, nem bánta meg, hogy megírta a levelet, és Egervári Sándor távozásakor sem kárörvendett.

"Szurkoltam a csapatnak, hogy jusson ki a világbajnokságra. Még akkor is, ha reálisan nézve sok esélye nem volt rá." - mondta a középpályás. Huszti Szabolcs a bukaresti 3-0-ás, és a Hollandia ellen elszenvedett 8-1-es vereség egyik fő okát abban látja, hogy a válogatott Kuvait és Liechtenstein szintű ellenfelek ellen vív felkészülési mérkőzéseket. Szerinte ennek csupán annyi az eredménye, hogy a világranglistán előre ugrunk pár helyet, de komoly fejlődésre nem számíthatunk belőle. "Az utóbbi mérkőzések kizárólag arra voltak jók, hogy a világranglista ötvenedik helyéről felkapaszkodjunk a harmincharmadikra. Aztán jöttek a negyedik kalapba sorsolt románok és kaptunk tőlük egy hármast." - vélekedett a Hannover sztárja.

Huszti elmondta, az sem kizárható, hogy az MLSZ tudatosan választotta a gyengébb ellenfeleket, mert így feljebb lehet kúszni a ranglétrán, ami a selejtezőcsoportok sorsolásánál előnyösebb helyzetbe juttatja a válogatottat. "Papíron hiába vagyunk jobbak sok csapatnál, a pályán fény derül az igazságra. De a Vatikánnal még le lehetne kötni egy oda-vissza vágós párharcot, és akkor két-három helyet megint ugranánk..." - viccelődött.

A labdarúgó már három éve is megfogalmazta kritikáit, bár azok leginkább a válogatottra, és nem a magyar labdarúgásra vonatkoztak. Most ismét élesen bírálta a magyarországi futballközeget: "Mindazonáltal nevetségesnek tartom, hogy míg a bukaresti mérkőzés előtt hurráhangulat uralkodott, ma már mindenki temeti a futballunkat. Kérdem én: két hónappal ez előtt jobb volt bármivel is a focink? Vagy jobb volt az utánpótlásképzés? Netán nagyobb volt a merítési lehetőség? Ugyan már! A lelke mélyén mindenki tudta, hogy komoly gondok vannak."

A válogatottba való visszatéréséről Huszti Szabolcs korábban azt nyilatkozta, hogy nem az ő generációját kellene erőltetni, hanem több teret kellene engedni a fiataloknak. "Már elmúltam harminc, a következő Európa-bajnokság időpontjában harminchárom éves leszek. Tényleg úgy gondolom, hogy jöjjenek a fiatalok." Az ötvenegyszeres válogatott futballista azonban hozzátette, nem tudja kik azok a fiatal játékosok, akikből újra lehetne építeni a válogatottat. Amikor Erwin Koeman vagy Lothar Matthäus távozott a kispadról, hagytak valamiféle vázat maguk után, melyre az új szövetségi kapitány építkezhetett. Huszti szerint ilyen stabil alap Egervári Sándor leköszönése után nem maradt a nemzeti csapatnál.

A Hannover labdarúgója elmondta, ő is kivette a részét abból, hogy az elmúlt években a magyar csapat semmilyen nemzetközi sporteseményre sem kvalifikálta magát. "A Máltán elszenvedett történelmi vereségnek én is részese voltam, mint ahogy a Dánia elleni, hazai vb-selejtezőn én hagytam ki a ziccert." A bemutatkozása óta eltelt kilenc évből négy és fél évig nem volt tagja a válogatottnak. Huszti jogosan tette fel a kérdést, hogy ha tényleg ő volt a "kerékkötő", akkor abban az időszakban, mikor nem lépett pályára magyar színekben, miért nem jutott ki a csapat sehova? A válogatottbeli szereplése alatt regnáló szövetségi kapitányokról a következőket mondta a Nemzeti Sportnak: "Különös aztán az is, hogy két külföldi szakemberrel megtaláltam a hangot, két magyarral meg nem. Holott Lothat Matthäusnál és Erwin Koemannál is voltam csere, mégsem jutott eszembe, hogy ebben a közegben nincs keresnivalóm."

Egervári Sándorral való viszonyáról annyit mondott, hogy ha szembe jönne vele, nem kerülné a tekintetét, és talán váltana is vele pár szót. "Azt viszont soha nem feledem, hogy a levél megírása után csak Juhász Roland állt ki mellettem. Legalábbis a nyilvánosság előtt... Majd következett a lejárató kampány, ami nem tagadom, rosszulesett."

San Marino 8-0-s legyőzése után kezdődött el az üzengetés Huszti Szabolcsnak, sokan hazaárulónak is kikiáltották. "Amint elkezdett rosszabbra fordulni a helyzet - mert időközben játszottunk a hollandokkal és a románokkal -, már jöttek azzal, hogy helyem lenne a keretben, mostanra meg eljutottunk odáig, hogy szinte megváltóként várnak. Vicc..." Huszti az ominózus levél megírása óta tudatosan próbálta magát távol tartani a válogatottól, hogy még kívülről se ártson annak. "Ma mégis arról szólnak a hírek, hogy a "közösségromboló" Husztinak vissza kell térnie a nemzeti együttesbe. A kérdés csupán költői: abba a társaságba menjek vissza, ahol csak egy ember állt ki mellettem?"

A legnagyobb baj - folytatta -, hogy olyanok akarják megmagyarázni neki, hogy mi a fontos és mi nem, akiknek fogalmuk sincs a dolgokról. "Fröcsögnek, hogy ők mi mindent tettek Magyarországért, bezzeg én... Maradjunk annyiban, hogy magyar futballistaként többet tettem Magyarországért, mint jó néhány harsogó. Ha Hannoverben lövök egy gólt, ötvenezren ünnepelnek - engem, a magyar fiút." Ugyanakkor a labdarúgó leszögezte, lehet akármekkora csillag Németországban, sosem fogja elfelejteni a kétezer lelkes falut, ahonnan idáig eljutott.

A válogatottnak egy rátermett, külföldi kapitányra van szüksége, aki mögé az egész csapat teljes mellszélességgel felsorakozik. "Egy elismert szakemberre van szükség, akivel lehet, hogy kikapsz Hollandiában, de biztos, hogy nem nyolc egyre. Olyan sikereket megélt kapitány kell, aki győztes típus, aki kijelöl egy irányvonalat. A lényeg, hogy végre látszódjon, van arca, van taktikája, van jövője a csapatnak." Emellett Huszti szerint szükség lenne egy szakmai igazgatóra, aki kiépít egy tekintélyes stábot, ami mindent koordinál és kontrollál. "Vannak az elmaradhatatlan megmondóemberek, a régi nagyok, akik közül a legtöbben a múltból élnek. Minden tiszteletem, de ne ők mondják meg, mi legyen a magyar futballal!" -tette hozzá.

A Hannover labdarúgója kifejtette, ugyan fejlődött valamit a magyar labdarúgás, de messze nem annyit, mint a nyugati országoké. A legnagyobb problémát abban látja, hogy itthon nem honorálják a jó munkát. Sokan ötven-hatvanezer forintokért dolgoznak az utánpótlásban. "Könyörgöm, legalább a szakképzett edzőket fizessék meg tisztességesen!" - bosszankodott.

Huszti elmondta, az utánpótlás nevelés már gyermekkorban zsákutcába fut, mert a magyar pályák hangulata korántsem álomba illő. "Az egész egyébként ott kezdődik, hogy nem mindegy, a gyerekedet az ötvenezer nézővel teli német stadionba viszed ki először, vagy egy olyan magyar pályára, ahol ötszázan lézengenek. Ha német stadionba mentek, akkor a srác onnantól fogva arról álmodik, hogy tizenvalahány esztendő múlva mát őt bámulják a lelátóról. Ha magyar pályára, akkor valószínűleg legközelebb már nem tart veled a gyerek."

A játékos szerint a magyar válogatottnak nincs egy olyan vezére, mint például a svédeknek Zlatan Ibrahimovic. A válogatottnak nem szerethetőnek kell lennie, hanem sikeresnek. "A magyar válogatottba sem jófiúk kellenek, hanem futballisták!" -mondta a Hannover középpályása.

Pillanatnyilag nagyon kevés esélyt lát arra, hogy egyszer még a magyar labdarúgásban dolgozzon, mivel nincs sok barátja az MLSZ-ben. "Olyanokkal, akik évtizedek óta a szövetség alkalmazásában állnak, nem is tudnék együtt dolgozni. Olyan lenne, mintha széllel szemben próbálnék könnyíteni magamon..." - zárta le mondandóját az ötvenegyszeres válogatott Huszti Szabolcs.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×