eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Élet-halál harc: ki jut tovább a halálcsoportból?

Kedden a labdarúgó Európa-bajnokság C jelű "halálcsoportjában" eldől, hogy a biztosan csoportelső hollandok mellett melyik együttes lép tovább. A kétpontos románoknak, illetve az egy-egy pontnál járó olaszoknak és franciáknak azonban számolgatniuk kell.

A C csoportot a hollandok már biztosan megnyerték, mögöttük Románia két döntetlennel a második helyen áll. Az előző világbajnoki finálé két résztvevője, Olaszország és Franciország egy-egy pontot gyűjtött eddig, és gólkülönbségük is azonos, mínusz hármas. Természetesen valamennyi csapatnál megy a számolgatás, hogy melyik eredmény a kedvező számukra - most ezt olvashatják.

Matek helyett

Franciaország akkor negyeddöntős, ha legyőzi Olaszországot és a románok nem verik meg a hollandokat.

Olaszország továbbjut, ha legyőzi Franciaországot, és a románok nem verik meg a hollandokat. Roberto Doandoni csapata akkor is bekerül a nyolc közé, ha 1-1-es vagy annál gólgazdagabb döntetlent játszik a franciákkal, és a románok kikapnak a hollandoktól. Ebben az esetben mindhárom csapat 2-2 ponttal állna, egymás ellen azonos gólaránnyal, és a lőtt gólok száma számítana. Az olaszok továbbjutásáét eredményezné, ha gól nélküli döntetlent játszanának a franciákkal, és a románok 3-0-ra kikapnak a hollandoktól. Ebben az esetben azonos lenne a három együttes pontszáma és gólaránya is, az UEFA-együttható pedig az olaszoknak kedvezne.

Románia esetében valamivel egyszerűbb a helyzet. Victor Piturca csapata továbbjut, amennyiben legyőzi Hollandiát. A románoknak egy döntetlen is elég az utolsó meccsen, ha közben az olaszok is "ikszelnek" a franciákkal. Adrian Mutuék számára még az is belefér, ha két góllal kikapnak a hollandoktól, és az olaszok 0-0-át érnek el a franciákkal. Ebben az esetben a pontszám azonos lenne, de a gólarány a románok javára döntene. Ugyanez vonatkozik arra is, ha a románok 4-1-re vagy 5-2-re maradnak alul.

Fogadkoznak a hollandok

Közben a hollandok öt pontba gyűjtötték, válogatottjuk miért játszik győzelemre a románok ellen - elutasítva ezzel a rosszindulatú feltételezéseket.

Az első a holland mentalitás, amelyre a mindig győzni akarás a jellemző. "Már azt tragikusnak találom, ha a nyaralás alatt kikapok pingpongban, hát még, ha a románoktól futballban." - mondta Robin van Persie.

A szurkolók tisztelete sem elhanyagolható szempont. Több tízezer holland drukker utazott el Bernbe, hogy buzdítsa kedvenceit. Ötvenezren voltak a városban pénteken, a franciák elleni mérkőzésen, és mintegy harmincezren lesznek a keddi találkozón. "Svájcban hazai pályán játszunk, nem csaphatjuk be a szurkolóinkat" - mondta Khalid Boulahrouz.

A Maurice de Hond nevű amszterdami intézet felmérése szerint a hollandok 90 százaléka úgy véli, a csapatnak győzelemre kell játszania, nyolc százaléknyian gondolják, hogy a válogatott mérlegelhet, a többiek nem nyilvánítottak véleményt.

Marco van Basten szövetségi kapitány nem titkolja, hogy néhány játékost pihentet a románok elleni mérkőzésen, vagyis lehetőséget biztosít a minőségi cseréinek, akik elvileg hasonló teljesítményre képesek, mint az alapemberek. Robin van Persie, Arjen Robben, Demy de Zeeuw, Klaas-Jan Huntelaar, John Heitinga, Ibrahim Afellay vagy Wilfred Bouma nem volt kezdő az első két mérkőzésen, többségüknek a románok elleni fellépés bizonyítási lehetőség lenne arra vonatkozóan, hogy a kapitány a későbbiekben többször számíthat rájuk.

A revánsvágy is fűtheti a narancsmezeseket, ugyanis a hollandok a második helyen végeztek a selejtezős csoportjukban - éppen a románok mögött. Otthon gólnélküli döntetlent játszottak, idegenben 1-0-ra kikaptak. "Nem a legjobban játszottunk e két alkalommal, a legjobbjaink közül néhányan hiányoztak, mások formán kívül voltak. Ma más a helyzet" - véli John Van't Schip, a válogatott másodedzője.

A hollandok győzelmi szériában vannak, eddig minden sikerült nekik, vagyis egy vereség megakaszthatná őket. "Optimálisan futballozunk, minden mérkőzés fontos, mindegyiknek van tanulsága" - szögezte le a szövetségi kapitány, aki szeretné, ha lendületben maradnának.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 20:09
2024. október 11. 18:45
×
×
×
×