eur:
396.49
usd:
360.05
bux:
71824.04
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Nem akart táncolni, de "ha az embert a leendő király kéri..."

Eleinte le akarták ordítani a pályáról, majd "cult hero" lett. Még ma is sokan vitatják képességeit, de az elmúlt másfél évben ő az angol válogatott legeredményesebb játékosa - aki a testmagasságához képest kiválóan bánik a labdával. Az athéni BL-döntő előtt az Inforádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Liverpool csatára, Peter Crouch a "soros".

Peter James Crouch 1981. január 30-án született Macclesfieldben. A család legtöbb tagja hórihorgas, bár Crouch az édesanyjánál, Jayne-nél harminc centivel magasabb. Apai nagyapja, James, 186, az édesapja, Bruce, 192 centi magas. Peter 201.

Édesapja egy reklámcégnél dolgozott, ezért is költözött a család Cheshire-ból kevéssel Peter születése után Londonba.

A Crouchynak becézett csatár négyéves korában a családfő Ázsiában kapott munkát: Szingapúrban töltöttek közel egy évet. Az angol válogatott későbbi középcsatára az ottani tengerparti homokban kezdett futballozni.

Hazatérve a "kis nagyfiú" a Queen's Park Rangers szurkolója lett, sőt tízévesen labdaszedő is lett a klubnál. Serdülő éveit a Tottenham kék-fehérjeinél tölthette, a Drayton Manor középiskola elvégzése után abban reménykedett, hogy majd nemcsak szerződést kap, hanem játszhat is. Ehelyett a Spurs kölcsönadta előbb a Dulwich Hamletnek, majd a svéd IFK Hässelholmnak.

Sem az előkelő nevű, ám annál jelentéktelenebb Isthmian Ligában szereplő kis klubban, sem Északon nem tűnt ki kiugró tehetségével.

A svédek úgy emlékeznek rá: "Peter jó srác volt, de több sört ivott, mint vizet." A hét meccsén három gólt szerző fiúról azt állította a Hässelholm elnöke, John Paulsson: "Egyike volt a legrosszabbul fejelő játékosoknak, akiket valaha láttam."

Crouch a Loftus Roadon, a QPR-nál kezdte profi pályafutását. Bár tíz bajnoki gólt is lőtt a 2000-2001-es szezonban, nem tudta megmenteni csapatát a harmadik vonalba való visszacsúszástól.

A kiesés után a QPR kénytelen volt eladni néhány játékosát. Crouch a Portsmouth-hoz került, 1,25 millió fontért. Jobban futballozott, mint ahogy remélni merték: 37 mérkőzésen 18 szerzett, jó párat a horvát Robert Prosinecki beadásából.

2002 márciusában az Aston Villa ötmillió fontot szurkolt le érte. Bár góllal mutatkozott be a Villa Parkban, az elkövetkező években nem tudott állandó helyet kiharcolni magának a csapatban.

2003 szeptembere és decembere között a norwichi "Kanárik" között szerepelt, megint csak kölcsönjátékosként.

Pályafutása újabb fordulatot vett 2004 júliusában, amikor a Villa kétmillió fontért eladta a Southamptonnak. A "szenteknél" 33 meccsen 16 gólt szerzett, de a szezon végén megint kétségessé vált a sorsa, miután a "Soton" kiesett a Premier League-ből.

Crouchynak nem kellett elbúcsúznia az élvonaltól. 2005. július 19-én négyéves szerződést írt alá a Liverpoollal.

A "vörösök" hétmillió fontot fizettek érte. Ám Crouch 19 mérkőzésen, négy hónapon keresztül képtelen volt gólt szerezni. A Portsmouth ellen még tizenegyesből sem talált a kapuba. A jég a Wigan elleni bajnokin tört meg, 2005. december 3-án Peter két találatot is szerzett.

A következő hetekben igazolta tehetségét: a Japánban rendezett klubvilágbajnokság elődöntőjében két gólt is szerzett, s ezzel a torna társgólkirálya lett. Decemberben összesen öt gólt szerzett.

Sven-Göran Eriksson 2005 májusában hívta be először az angol válogatottba, az amerikai túrára. Crouch Kolumbia ellen debütált.

2006. március elsején, Uruguay ellen szerezte meg első gólját, e meccsen egyébként különleges mezben játszott: az elején 21-es, a hátán 12-es virított. Aktuális mérlege 17 mérkőzésen szerzett 11 gól.

Crouch egy robotot idéző góltáncáról is ismert lett, persze a góljain kívül. Állítólag a Beckham család a világbajnokság előtti buliján mutatta be először a többieknek. A nyilvánosság először május végén, az Old Traffordon, a magyarok elleni mérkőzésen láthatta - Peter gólja után.



Két nappal később, az edzőtáborban (a manchesteri Carringtonon) be "kellett" mutatnia Vilmos hercegnek is. Nem akarta, "de ha az embert a leendő király kéri"...

A mostani szezonban, minden sorozatot figyelembe véve, a Liverpool házi gólkirálya. Különösen emlékezetes az Arsenalnak lőtt mesterhármasa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×