eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A világklasszis futballista titka: 18 évesen majdnem megbénult

Csapata kiemelkedően legjobb játékosa volt a Manchester United elleni párharcban: az Old Traffordon két, a San Siróban egy gólt szerezve járult hozzá a továbbjutáshoz. Az athéni BL-döntő előtt az Inforádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan legjobb játékosa, Kakà a "soros".

Ricardo Izecson dos Santos Leite 1982. április 22-én született Brazília fővárosában. Középosztálybeli családból származik, a brazil futball követői ennek kapcsán megjegyzik: kevés hozzá hasonló társadalmi gyökerű világklasszisa volt az aranyzöld mezes válogatottnak.

Valódi keresztneve Ricardo. Becenevét az öccsétől, az ugyancsak Olaszországban futballozó Rodrigótól (Digão) kapta, aki kissrácként nem tudta rendesen kimondani a Ricardót.

Brazíliában nem ritka: a család nagyon vallásos. Kakà különösen az. 2000-ben, 18 éves korában, a São Paulo FC ifjúsági csapatának mérkőzése után elutazott az apai nagyszüleihez, Caldas Novasba.

A kertben beugrott a medencébe, de megütötte a nyakcsigolyáját. Az orvosok szerint, ha nincs szerencséje, meg is bénulhatott volna. Az ifjú futballista elsősorban az isteni gondviselésnek köszönte, hogy nem okozott maradandó károsodást a sérülés.

Kedvenc olvasmánya a Biblia, kedvenc idézete is onnan származik: "Mindenre képes vagyok, mert az Úr erőt adott."

2005. december 23-án a Krisztusban újjászületett nevű evangélikus közösség tagjaként tartotta meg az esküvőjét, és vette feleségül a nála öt esztendővel fiatalabb Caroline Celicót.

A szertartáson részt vett a brazil futball színe-java, a 600 vendég között ott volt Cafù, Ronaldo, Adriano, Dida, Júlio Baptista és az akkori szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira is.

Kakà egyébként az egyetlen világklasszis futballista, aki büszkén bevallotta, hogy - vallásos meggyőződését követve - szűzen nősült meg.

A São Paulo FC volt az első, és Brazíliában az egyetlen "igazi" klubja. 2001. elején, 18 évesen mutatkozott be a klub első csapatában.

Mielőtt bemutatkozott volna a profik között, 17 évesen klubja megvételre kínálta fel a Gaziantepspornak. Az üzlet azonban nem köttetett meg, mert a török klub elnöke, Nurullah Saglam sokallta a fiatal játékosért a másfélmillió dollárt.

Alighanem Kakà szerencséjére: ha akkor Törökországba szerződik, szinte biztosan nem lett volna bő két évvel később világbajnok.

Kakà volt 2001 és 2003 között a Tricolornak becézett klub legnépszerűbb játékosa. Csapattársa volt akkoriban Rogério Ceni, Cicinho, Júlio Baptista, Fábio Simplicio - a Palermo mai játékosa, akivel Kakà szinte minden nap beszél telefonon -, és nem utolsósorban Leonardo, a világbajnok, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Kakà a Milanhoz került.

2003 augusztusában 8,5 millió dollárért vette meg a Milan brazil klubjától. Silvio Berlsuconi később azt mondta, "bagót" fizettek érte, ha Kakà képességeivel hasonlítja össze a vételárat.

Kakà azon kevés brazil csillag egyike, aki már európai karrierje első évében nagyszerűen játszott egy, a világ legjobbjai közé tartozó csapatban. 2004-ben a Serie A legjobb külföldi játékosának választották, egyébként ezt a címet megkapta (a Cagliari tagjával, Suazóval holtversenyben) 2006-ban is.

Milanos korszakának legfontosabb egyéni sikere az UEFA elismerése volt: 2005-ben a Bajnokok Ligája legjobb középpályásának választották.

Az idei szezonban ő a piros-feketék legeredményesebb játékosa a legfontosabb két sorozatban, a bajnokságban és a BL-ben szerzett gólokat tekintve.

A Bajnokok Ligájában különösen jól megy neki: tíz góljával vezeti a góllövőlistát, és szinte már biztos, hogy senki sem veheti el tőle a gólkirályi címet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×