eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

700 milliárd forinttal emelte a központi költségvetés finanszírozási igényét a kormány - a nap hírei

700 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés finanszírozási igénye. Egymilliárd köbméterre növelné az Azerbajdzsánból érkező éves földgázmennyiséget a kormány. Napokon belül újra tárgyal a területfejlesztési miniszter az Erasmus-ösztöndíjak ügyéről. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

700 milliárd forinttal emelte a központi költségvetés finanszírozási igényét a kormány, az Államadósság Kezelő Központ ennek megfelelően módosította finanszírozási tervét. Az egyelőre nem derül ki, minek köszönhető a GDP mintegy 0,9 százalékának megfelelő módosítás, miután hivatalosan még nem változott az idei 3,9 százalékos deficitcél. A Portfólió szerint a magasabb finanszírozási igény jellemzően két dolgot szokott jelenteni vagy magasabb pénzforgalmi hiánnyal számol a kormány, vagy több tartalékot akar képezni az év végén.

Elfogadta a magyar jegybanktörvény módosítására tett kormányzati javaslatot az Európai Központi Bank. Eszerint a jegybank veszteségét nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből. A Portfólio kiemeli: azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank várható veszteségét nem a büdzséből kell megtéríteni komoly kockázat hárulhat el a 2024-es költségvetés elől.

Nagyjából évi egymilliárd köbméterre növelné az Azerbajdzsánból érkező földgáz mennyiséget a kormány – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: Azerbajdzsán nem csak magyar, hanem európai szempontból is reális alternatívát jelenthet. Hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez kapacitásbővítésre van szükség, amelyek megvalósulásával a térség ellátásába bevonhatók lennének az azeri, török és katari források.

Napokon belül újra tárgyal a területfejlesztési miniszter az Erasmus-ösztöndíjak ügyéről. Navracsics Tibor az atv.hu-nak elmondta: Johannes Hahn költségvetési biztossal egyeztet majd. A tárcavezető arról tájékoztatott, hogy a legfrissebb uniós követelés szerint már nemcsak miniszterek és államtitkárok nem lehetnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban tagok, hanem a rektorok sem. Ugyanakkor jelen állás szerint a polgármesterek tagok maradhatnak az egyetemeket felügyelő testületekben.

Hamarosan érkezik az oktatási-nevelési támogatás a külhoni magyar szülőkhöz - közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A támogatás célja a magyar iskolaválasztás ösztönzése és a magyar nyelvű oktatás megerősítése a külhoni területeken. A szomszédos országokban magyar nyelven tanuló külhoni magyar fiataloknak járó támogatás összege a korábbi évi 22 ezerről 100 ezer forintra emelkedett valamennyi korcsoport számára.

A kormány új felsőoktatási modelljének célja, hogy az egyetemeken csökkenjen a lemorzsolódás, legyen a mindennapok része a mentorálás, és olyan legyen a képzés, amely a gyakorlatot viszi be a mindennapokba. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Károli Gáspár Református Egyetem tanévnyitóján kiemelte: a magyar egyetemeken versenyképességi fordulat valósult meg.

Elkezdődött a tanítás az orosházi általános iskola újonnan létesített konténertantermeiben is. Új oktatási helyiségek építésére nem volt forrás, ezért döntött az iskola fenntartója a konténerek megvásárlásáról. Víghné Pintér Lilla az iskola igazgatója elmondta: egy ideje már nem volt elegendő a rendelkezésre álló 25 tanterem, ezért vált szükségessé konténerek telepítése.

Országszerte kétezer rendőr vigyáz a tanulók és a közlekedők biztonságára az új tanév első napjaiban az iskoláknál - közölte Csepelen a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Jedlik Ányos Gimnáziumnál kiemelte: a rendőri jelenlét fontos ezekben a napokban, mert biztonságérzetet nyújt a diákoknak és más közlekedőknek is.

Tanszercsomagokkal is segíti a családokat tanévkezdéskor a kormányzat - jelentette be a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Fülöp Attila elmondta: az elmúlt négy évben 348 ezer ingyenes tanszercsomagot osztottak ki a Széchenyi 2020 programban. Az idén 2600 intézményben mintegy 90 ezer általános iskolás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű tanulónak adtak át ingyenes tanszercsomagot.

Átadták a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új, Csörsz utcai sportközpontját. Az új, Koltai Jenő Sportközpont csaknem 40 ezer négyzetméteren valósult meg. Kialakítottak egy rekortán borítású atlétikai pályát, egy élőfüves és egy műfüves labdarúgópályát is, valamint két teniszpályát. Hankó Balázs felsőoktatásért is felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az állam 2,5 milliárd forintot biztosít az egyetemi sport támogatására.

Az Óbudai Egyetem és a helyi önkormányzat véglegesítette az ingatlanfejlesztés elindításához szükséges feltételeket, így hamarosan megkezdődik a Jövőipari Tudományos és Innovációs Park építésének előkészítése Zsámbékon. Kovács Levente, az egyetem rektora kiemelte: az országot behálózó Science Park Programban az Óbudai Egyetem három olyan fejlesztést valósít meg a kormány Neumann Programjának részeként, amelyek Székesfehérvárt, Kaposvárt és Zsámbékot az ország innovációs fejlesztéseinek központjává kívánják tenni.

A vendégek száma 4,3 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké azonban 1 százalékkal csökkent júliusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A turisztikai szálláshelyeken 2 millió 200 ezer vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött el: a külföldiek 13 százalékkal többet, míg a magyarok 8,4 százalékkal kevesebbet.

Oroszország nyitott arra, hogy visszatérjen a Fekete-tengert érintő gabonaalkuhoz, azonban azt várja el az orosz kormány, hogy az ő feltételei is teljesüljenek – jelentette ki az orosz elnök, amikor török hivatali partnerével tárgyalt. Recep Tayyip Erdogan úgy látja, Ukrajnának is engednie kell Oroszország felé, ha a gabonaalkuhoz való visszatérést szeretnék.

Kijev fényképfelvétellel tudja bizonyítani, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak abban az éjszakai légicsapásban, amellyel egy ukrajnai dunai kikötői létesítményt céloztak - jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba újságíróknak beszélt erről. A román védelmi minisztérium előzőleg határozottan cáfolta, hogy orosz drónok estek volna Románia területére.

Krími tatár származású politikus lesz Ukrajna új védelmi minisztere. Olekszij Reznyikov lemondása után Rusztem Umerov, Ukrajna állami privatizációs alapjának vezetője veszi át a minisztériumot. Az eddigi védelmi miniszternek, Olekszij Reznyikovnak a minisztériumot beárnyékoló korrupció miatt kell távoznia posztjáról.

Ulánbátori szükségkórház avatásával ért véget Ferenc pápa mongóliai útja. A 3,3 millió lakosú Mongóliában mintegy 1450 katolikus él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×