eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Lezárult az általános vita a státusztörvényről, vizsgálat indult Recsken - a nap hírei

Több mint 18 órán át vitáztak a parlamentben a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslatról. Hatósági vizsgálat indult a recski iszaplavina miatt. 4,3-es erősségű földrengés volt Románia keleti felén.

Több mint 18 órán át vitáztak a parlamentben a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslatról. A vitába új elemet egyik oldal sem hozott be. Az ellenzéki pártok elutasították a jogszabályt, amely szerintük tönkreteszi a gyermekek jövőjét, és rabszolgasorba taszítja a pedagógusokat. A kormány képviselői szerint viszont a jogszabály előreviszi az oktatás ügyét, és a tanárok átlagos bére 2025-re megközelítheti a 800 ezer forintot.

Az építés- és közlekedésügyi miniszter szerint a jelenlegi polgármester, Dézsi Csaba András lesz a Fidesz polgármester-jelöltje Győrben, a 2024-es önkormányzati választásokon – írja az ugytudjuk.hu. Lázár János a város fürdőjének megnyitóján fogalmazott úgy: a polgármesterrel dolgoznak azon, hogy az önkormányzati választások után, amikor ő újra polgármester és Lázár János pedig még miniszter lesz, össze tudják tenni mindazt, amit a tárca munkája és a város együttműködése jelenthet.

Hatósági vizsgálat indult a recski iszaplavina miatt - tájékoztatta a 24.hu-t a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. Recsken, a Hunyadi soron mintegy 20 lakóingatlant öntött el a június 8-ai hatalmas esőzés után az iszap. Több mint 50 embert kellett kiköltöztetni az otthonából. A bányavállalat jelentést küldött a bányafelügyeletnek, de a vizsgálat lezárásáig részleteket nem közöltek.

A Mi Hazánk Mozgalom felszólította a Belügyminisztériumot arra, hogy kössön biztosítást a rendvédelmi dolgozókra. A párt munkaügyi kabinetjének vezetője tájékoztatóján felhívta a tárca figyelmét: ez törvényi kötelezettsége az államnak.

Több százezer munkanélküli cigány él az országban, de a kormány nem akarja észrevenni őket – így bírált a Lungo Drom elnöke egy szolnoki romaügyi konferencián. Farkas Flórián a külföldről jövő munkavállalók helyett romák foglalkoztatását látná szívesen.

A Richter skálán 4,3-es magnitúdójú földrengés volt Románia keleti felén, Buzău megyében - írja a Digi24.ro hírportál. A rengés középpontja 111 kilométer mélységben, a szeizmikusan aktívnak számító a Kárpát-kanyar, Vráncsa térségében volt, Sepsiszentgyörgytől 59 kilométernyire. Károkról nem érkezett jelentés.

Vízumkorlátozással sújtjaaz Egyesült Államok az ugandai LMBT-ellenes törvény felelőseit – közölte az amerikai külügyminisztérium. A kelet-afrikai országban egy, a homoszexualitást drákói szigorral büntető, akár halálbüntetéssel is sújtó törvény lépett életbe. Az amerikai külügyi tárca közölte: további lépéseket is fontolgatnak a felelősök komolyabb megbüntetése érdekében.

Elfogadhatatlan tartja az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett görög Eva Kaili visszatérését a testületbe az LMP. A vesztegetéssel gyanúsított, majd leváltott alelnök a hírek szerint képviselőként térne vissza az EP-be. Az LMP országos elnökségének tagja ennek a kapcsán tájékoztatóján úgy fogalmazott: a Katar-gate megmutatta, hogy ami Európában van az működhet rosszul, átláthatatlanul és antidemokratikusan.

Az orosz elnök nyitott arra, hogy a német kancellárral és a francia elnökkel tárgyaljon, de egyelőre nem érkezett erre irányuló kérés - közölte a CNN szerint az elnök szóvivője.

Az ukránok 3 drónnal támadtak a Barátság kőolajvezeték mentén egy szivattyúállomásra - közölte a régió kormányzója. Az orosz légvédelmi egységek az Ukrajnával határos Brjanszki területen történt támadást meghiúsították.

Dzsihadista lázadók 41 embert mészároltak le egy ugandai középiskolai kollégiumban. Az Iszlám Állam terrorszervezetnek hűséget esküdött ugandai lázadók felgyújtották az épületet is, és elvitték az ott talált élelmet. Emellett több diákot elhurcoltak a magántulajdonban lévő kollégiumból. A hadsereg katonái a támadók nyomába eredtek - közölte a rendőrség és a város polgármestere.

A diplomáciai és a védelmi stratégiáról tanácskozik az észak-koreai állampárt a szerintük megváltozott nemzetközi helyzet miatt. Az állami média szerint a megbeszélésen részt vesz Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is. A várhatóan több napig tartó tanácskozás hátterében dél-koreai sajtóhírek szerint az áll, hogy Phenjan meg akarja erősíteni kapcsolatait Kínával és Oroszországgal, valamint hogy egyre intenzívebb az amerikai-kínai rivalizálás.

Tokaj, Herend és Puskás kultuszát mindenképpen fejleszteni kell - jelentette ki a területfejlesztési miniszter Tokajban. Navracsics Tibor az iCon gazdaságpolitikai konferencián arról beszélt, rengeteg ikonikus és híres térség, város és látnivaló van az országban, de ez az a 3 "alappont", amelyről külföldön megismerik Magyarországot.

Megerősített konzuli szolgálat segíti a Montenegró-Magyarország labdarúgó Eb-selejtezőre utazó magyar szurkolókat - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó Péter a videóban azt mondta: mivel a szurkolók egy jelentős része autóval megy Montenegróba, az útba eső határátkelőkön lesz megerősített konzuli szolgálat.

II. világháborús robbanóeszközök kerültek elő Balatonfőkajár külterületén. A honvédség tűzszerész ezrede közösségi oldalán azt írta: vízvezeték-ásás közben bukkantak a feltételezett robbanóeszközökre. A 30 szovjet aknavető gránátot, 4 kézigránátot, 3 páncéltörő lőszert, 1 német harcjármű elleni aknát és 5 kilogramm pisztolylőszert a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Magyar duó nyerte el a legjobb rövidfilm-zenének járó díjat az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A 27 című magyar-francia koprodukcióban készült animációs kisfilm zenéjét Mákó Rozi és Mákó Mári páros, a COMMITTEE komponálta.

15 ezren sportoltak a Mozgás Éjszakáján – közölték a szervezők. A fővárosban a Hősök terén és a megújult Városligetben pénteken este 22 sportágat lehetett ingyen kipróbálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×