eur:
394.33
usd:
370.35
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Anszong, 2020. augusztus 4.A heves esőzések következtében történt földcsuszamlás helyszíne Anszongban 2020. augusztus 4-én. Dél-Koreában az ítéletidő miatt kialakult árvizek és földcsuszamlások következtében legkevesebb hat ember életét vesztette és nyolcan eltűntek.
Nyitókép: MTI/EPA/YNA

Hatósági vizsgálat indult a recski iszaplavina miatt

50 embert kellett kiköltöztetni a faluban.

Vizsgálat indult a recski kőbányánál történtek miatt – tájékoztatta a 24.hu-t a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). A közlemény szerint a bányavállalat jelentést küldött a bányafelügyeletnek, de a vizsgálat lezárásáig további részleteket nem közöltek.

Június 8-án a hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát. A katasztrófavédelem mintegy 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelte.

Nagy Sándor, a falu polgármestere megerősítette a 24.hu-nak, hogy a bánya területéről származott az iszap, amely a nagy esőzés hatására, a házak fölött húzódó védőfal elmosásából keletkezett.

A lap megtudta, hogy a bányászati vizsgálat mellett jelenleg a Belügyminisztérium foglalkozik a kártalanítással, azaz azoknak a családoknak az elhelyezésével, amelyek az otthonuk elhagyására kényszerültek.

A recski bányát üzemeltető Andezit-Bau Kft. a helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként.

A héten már a parlamentben is téma volt a recski iszapömlés. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdezett az ügyben, miszerint van-e összefüggés a sárlavina és a bánya közt. Koncz Zsófia, energiaügyi államtitkár úgy reagált: a hatóságok vizsgálják az esetet, de arra kérte az ellenzéki politikust, hogy ne keltsen hangulatot az ügyben

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 18:09
×
×
×
×