eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin

Novák Katalin: jövő évtől kevesebbet kell fizetni az új otthonokért - Hírösszefoglaló

Egy nap alatt 1.374 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak és 20 beteg meghalt Magyarországon. Budapesten megnyílt a Kertész Imre Intézet.

A járvány felfutó időszakában is a rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, és folytatódik az egészségügyi dolgozók átvezénylése – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a koronavírus elleni védekezést irányító akciócsoportok ülései után közzétett videoüzenetben elmondta: a következő hetekben a nemzetközi trendekhez hasonlóan tovább nő a fertőzések száma. Közölte: a jövő héten a háziorvosokra vonatkozó új szabályok megalkotásáról tárgyal az orvosi kamara és az operatív törzs.

Rekord számú, újabb 1374 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában Magyarországon. Meghalt 20 beteg, ezzel 933-ra nőtt az elhunytak száma. Az aktív fertőzötteké 25.980. 1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Kiemelten fontosnak tartja az idősek és a krónikus betegek védelmét az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány második hullámában. Müller Cecília az M1-en közölte: a halálos áldozatok több mint felének volt valamilyen szív- és érrendszeri, anyagcsere vagy valamilyen daganatos betegsége. Arra kérte az időseket, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket.

Budapesten megnyílt a Kertész Imre Intézet. Az ünnepi eseményen Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy a 2016-ban elhunyt Nobel-díjas író az antiszemitizmust ideológiai járványnak nevezte, a kommunizmusban pedig a teljes kívülállás stratégiáját választotta. Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója elmondta: a Kertész Imre Intézet a kutatók mellett a szélesebb közönséget is várja programokkal.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta a Magyarország által küldött részletes összefoglalókat. Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök jelezte: a jogállamisági jelentések készítésekor Brüsszel legfőbb partnerei és forrásai minden tagállamban a minisztériumok, az ügyészségek és egyéb állami szervezetek voltak.

A jövő évtől kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkenésével - hangsúlyozta a családokért felelős miniszter. Novák Katalin a kedvezményes áfa egyetlen feltételének nevezte, hogy a lakás alapterülete nem haladhatja meg a 150, ház esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Újabb kormányzati zöldfejlesztés indul a fővárosban. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette: a városmajori közpark zöldítéséről döntött a kabinet. Fürjes Balázs hozzátette: Budapest meghatározó parkjának eddig látogatók elől elzárt területei is megnyílnak.

Lengyelországban csütörtöktől ismét bevezetik az idősek vásárlási idősávját. A kormányfő az idősebbek védelmét nevezte a lengyel járványkezelési stratégia egyik kiemelt céljának.

Koronavírus fertőzést kapott az Európai Bizottság egyik tagja. A kutatásért és innovációért felelős Marija Gabriel az eddigi legmagasabb rangú brüsszeli tisztségviselő, aki elkapta a kórokozót.

Már több mint 36 millió 800 ezer ember fertőződött meg a koronavírus-járványban világszerte. A halálos áldozatok száma túllépte az 1 millió 67 ezret.

Romániában közzétették a szeptember 27-i önkormányzati választás hivatalos végeredményét. A központi választási bizottság adatai alapján a jobbközép Nemzeti Liberális Párt a voksok 29,8 százalékát szerezte meg, a Szociáldemokrata Párt támogatottsága 23,2 százalék volt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatottsága 4,9 százalékos volt.

Fehéroroszországban ellenzékieket keresett fel a börtönben az elnök. Aljakszandr Lukasenka az Állambiztonsági Bizottság vizsgálati fogdájában találkozott Viktar Babarika volt elnökjelölttel is, akit még a kampány kezdetén bebörtönöztek. A megbeszélések témájáról semmit nem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak. Egy ellenzéki hírportál úgy értesült, hogy a változásról és az alkotmányról eshetett szó.

Tűzszünetben állapodott meg Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén. A humanitárius fegyvernyugvás célja a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának közreműködésével.

Egy friss ENSZ jelentés szerint világszerte 29 millió lány és asszony kizsákmányolás áldozata. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a modern kori rabszolgaság különböző fajtái közé sorolja a kényszermunkát, a házi szolgaságot vagy a házasságra kényszerítést.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×