INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

napinfo

orbán viktor

varga judit

Szerdán tárgyalja a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét - Hírösszefoglaló

Infostart

A miniszterelnök továbbra is Varga Juditot küldené az Európai Parlamenti vitára. Ősszel megindulhat egy koronavírus elleni gyógyszer magyarországi gyártása.

Az Európai Parlament elnöke Orbán Viktornak ajánlotta fel a lehetőséget, a miniszterelnök azonban továbbra is Varga Juditot küldené a magyar koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről szóló csütörtöki vitára. David Sassoli levelében azt írta, hogy az európai parlament szabályai szerint az országokat csak államfő vagy kormányfő képviselheti ilyen helyzetben. Orbán Viktor válaszában közölte: jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, és arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszternek. Ezt az EP-elnök korábban elutasította. Varga Judit igazságügyi miniszter ezt úgy értékelte, hogy az Európai Parlament eljárása a legalapvetőbb demokratikus jogokat veszi semmibe.

Elkészült a jövő évi költségvetési törvény tervezete, amelyet szerdán tárgyal a kormány - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook-oldalán jelentette ezt be, de részleteket nem közölt. A miniszterelnök hétfőn a pénzügyminisztériumban tartott egyeztetésen azt hangsúlyozta, hogy a költségvetésnek a munkahelyteremtést kell szolgálnia. Legfontosabb eszközök közé sorolta az állami munkahelyteremtést, a beruházások támogatását és az állami fejlesztési programokat, a bértámogatást és az adócsökkentést.

Ősszel megindulhat egy hatékony koronavírus elleni gyógyszer magyarországi gyártása - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravirt eredetileg influenzatünetek enyhítésére fejlesztették ki, generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Schanda Tamás stratégiai államtitkár közölte: a hatóanyag hazai előállítását a magyar állam több mint 370 millió forinttal finanszírozza. A gyógyszer bevezetéséhez a most lezárult laboratóriumi fejlesztés után további három fázis szükséges, amelyek akár már nyáron lezárulhatnak.

Magyarországon 425-re emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján közölte: újabb 4 krónikus beteg hunyt el. A kórokozót 3313 embernél mutatták ki. 746 beteget ápolnak kórházban, 1007-en ugyanakkor meggyógyultak. A tisztifőorvos beszélt az új beutalási rendről, amely alapján ezentúl a Dél-pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe viszik az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket.

Pénzben kell kártérítést adni a gyöngyöspatai roma diákoknak a Kúria határozata értelmében. A testület azt is kimondta, hogy természetbeni jóvátételre csak peren kívüli megállapodás esetén van lehetőség. A Kúria ezzel elutasította az iskola fenntartói, a helyi önkormányzat, és a Hatvani Tankerület felülvizsgálati kérelmét. Az ítélet értelmében a tanulók jogellenes elkülönítése és az alacsonyabb szintű oktatása miatt 60 diáknak összesen mintegy 100 millió forintot kell kifizetni. A Kúria álláspontja szerint kárpótlást csak akkor lehet pótlólagos oktatás formájában nyújtani, ha erről az érintettekkel peren kívüli megállapodás születik. Horváth László miniszterelnöki megbízott rossznak és igazságtalannak minősítette az ítéletet.

Jóváhagyta az idén őszről elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus új időpontját a Vatikán. A világeseményt Erdő Péter bíboros, prímás javaslatára 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten - hangzott el a Kossuth Rádióban. A bíboros azután javasolt új időpontot, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a kongresszust. Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek.

Gyógykezelési és diagnosztikai projektek számára 117 millió euró áll rendelkezésre - közölte az Európai Bizottság. A pályázaton 8 projekt nyert, amelyek közül 5 a diagnosztikára, három pedig a kezelésekre összpontosít. A diagnosztikai eszközökkel foglalkozó projektek célja eszközök fejlesztése, amelyek bárhol használhatók, például a kórházi ellátásban vagy a beteg saját otthonában, és gyorsan, 14-40 perc alatt eredményekhez vezetnek. A további projektek, amelyek a gyógykezelés módszereinek fejlesztését szolgálják.

Állami segítséget kér a német, a francia és az olasz iparszövetség a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozásához. Az Európai Unió három legnagyobb ipari országának ágazati érdekképviselete azt javasolja, hogy a jövőre kezdődő hétéves ciklus uniós költségvetését kell megtenni a válságkezelés központi eszközévé. A büdzsét fel kell duzzasztani a jobb helyzetben lévő tagállamok nagyobb befizetéseivel.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018