eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Május 15-re tűzte ki a kvótaper tárgyalását az Európai Bíróság - Hírösszefoglaló

A magyar kormányfő szerint hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád vasútvonal építési szerződéseit. Ismét történelmi csúcson zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és az OTP is.

Hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó építési szerződéseket - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Dubrovnikban. A kormányfő a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés csúcstalálkozóján a régió legerőteljesebb infrastrukturális beruházásának nevezte a vasúti fejlesztést, amely kínai pénzügyi és technikai hozzájárulással valósul meg. Hangsúlyozta, hogy ez a folyosó kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között.

Május 15-re tűzte ki az Európai Bíróság a Brüsszel által Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben indított kvótaper tárgyalását. Ítélet nyáron vagy ősszel várható. Az Igazságügyi Minisztérium megismételte: a magyar kormány továbbra is jogsértőnek tartja az Európai Bizottság keresetét. Az Európai Tanács 2015-ös határozata szerint Magyarországnak 1264 migránst kellett volna átvennie. Ezt Magyarország és Szlovákia is megtámadta, de kérelmüket elutasította a bíróság. Brüsszel ezután indított pert a két ország ellen.

Első körben 2.486 hátrányos helyzetű település kap támogatást a falusi családi otthonteremtési kedvezmény rendszerében - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a kedvezményezettek listája már olvasható a kormány honlapján. A program július 1-én indul, és egyelőre 3 évig lesz elérhető.

Vállalati kötvényvásárlási programot indít a nemzeti bank - jelentette be a jegybank alelnöke. Nagy Márton a Budapesti Értéktőzsde régiós konferenciáján az intézkedés céljának nevezte, hogy hozzájáruljon a likviditás növeléséhez, és két-háromszorosára emelkedjen a piac mérete. Kiemelte: a magyar vállalati kötvénypiac mérete regionális és uniós szinten is az egyik legalacsonyabbnak számít.

Ismét történelmi csúcson zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és az OTP is. A BUX 42 ezer 940 ponton fejezte be a hetet, csütörtöki rekordját 247 ponttal haladta meg. A BUX-index emelkedéséhez az OTP és a Mol adta a lendületet. Az OTP átlépte a március 22-én elért 13 ezer 120 forintos történelmi csúcsát, a részvények ára 130 forinttal nőtt.

Részvényenként 219 forint osztalék fizetéséről döntött az OTP Bank közgyűlése. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta: az OTP történetének eddigi legjobb eredményét érte el, a csoportszintű nyereség tavaly mintegy 1 milliárd euró volt. Az OTP részvényesei arról is döntöttek, hogy a jövőben - elvi lehetőségként - szétválasztható lesz a hitelintézetnél a bank elnöki és vezérigazgatói posztja.

Az idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület tavalyi felmérése szerint a jövőben a gazdálkodók által öntözni kívánt területek a meglévő kiépített öntözőrendszerekkel együtt összesen 377 ezer hektárt tesznek ki. Ez csaknem a négyszerese a jelenleg öntözött termőterületnek.

Kezdődhet a 3-as metróvonal káposztásmegyeri meghosszabbításának tervezése. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa egyetértett a munkálatok elindításával. A tervezésre a közgyűlés 1 milliárd 200 millió forintot biztosított. A BKK, illetve két mérnöki iroda által alkotott konzorcium feladata az Újpest-Központ és Káposztásmegyer, Megyeri út közötti metróvonal engedélyezési terveinek elkészítése.

Forgalomkorlátozásokra kell készülni szombaton és vasárnap a Vivicittá Városvédő Futás miatt. A szombati futamok főként a Margitszigetet érintik, ezért lezárják a központi utat reggel 6 és 17 óra között. Az eseményre a szervezők szerint minden korábbinál több helyről, 89 országból és 1.120 hazai településről érkezett regisztráció. Az indulók összlétszáma elérheti a 31 ezret.

Az Európai Bizottság szerint javította a menekültek életkörülményeit a Törökországnak nyújtott uniós finanszírozás. Brüsszel és Ankara között 2016-ban jött létre az erről szóló egyezség. A brüsszeli testület a megállapodás harmadik évét értékelő jelentése alapján azt közölte: a hatmilliárd eurós támogatást egészében folyósították, amely tavaly másfél millió menekült számára nyújtott létfontosságú segítséget.

Szudánban állítják bíróság elé az elmozdított elnököt. Az afrikai országot irányító katonai tanács vezetője közölte: nem adják ki más országnak Omar al-Besírt. A Szudánt 30 évig irányító államfőt a hadsereg csütörtökön letartóztatta. Az országban három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek ki, és felfüggesztették az alkotmányt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×