eur:
395.93
usd:
365.05
bux:
65544.28
2024. március 19. kedd Bánk, József

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank monetáris tanácsa - Hírösszefoglaló

Az egészségügyi alapellátás fejlesztését szolgáló pályázatokkal folytatódik a Magyar falu program. Megszavazta az óraátállítás eltörlését 2021-től az Európai Parlament.

Elérte középtávú inflációs célját a nemzeti bank, amit fordulatnak nevezett a jegybankelnök. Matolcsy György kiemelte, továbbra is laza monetáris politikát kíván folytatni, de ha szükséges, további lépéseket tesz a célok eléréséért. A Monetáris Tanács kamatdöntő ülésén az alapkamaton nem változtatott, de a kamatfolyosó szűkítésével megkezdte a monetáris szigorítást. Szintén kedden publikálta új jelentését a Nemzeti Bank, amelyben emelte idei inflációs és növekedési előrejelzését is.

Az egészségügyi alapellátás fejlesztését szolgáló pályázatokkal folytatódik a Magyar falu program - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a kormány célja az alapellátás átalakítása, aminek részeként 11 milliárd forint áll rendelkezésre orvosi rendelőre, szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre.

Kevesebben születtek és többen haltak meg az idén januárban, mint az elmúlt év első hónapjában, így nőtt a természetes fogyás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban 5 és fél százalékkal kevesebb, 7.364 gyermek született, míg a halálozások száma 19 százalékkal, 13.790-re nőtt a múlt év azonos időszakához képest.

Az olcsón árusított szlovák tej miatt tiltakoztak a tejtermelők a Penny Market Kft. alsónémedi logisztikai központjánál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: az áruházlánc az egész ágazatot veszélyezteti az olcsótej akciókkal. Győrffy Balázs újabb tiltakozást és akár médiakampányt is kilátásba helyezett azért, hogy eltanácsolják a vásárlókat az áruházlánctól.

Megszavazta az óraátállítás eltörlését 2021-től az Európai Parlament. Sajtóhírek szerint többek között Magyarország Lengyelországgal, Belgiummal, Ciprussal, Franciaországgal és Portugáliával együtt a nyári, időszámításra való átállást támogatja.

Megállapodtak az általános jármű biztonsági rendelet felülvizsgálatáról az Európai Unió jogalkotó szervezetei. Így 2022-től több új biztonsági technológia is kötelező lesz a kontinensen piacra bocsátott járművekben. A személyautókban és a könnyű haszongépjárművekben figyelmeztető, sávtartás-segítő, a vészfékező rendszer, illetve továbbfejlesztett biztonsági öv is lesz.

Megszavazta a londoni alsóház, hogy maga dönthessen a különböző Brexit lehetőségekről. Az indítvány kísérlet arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a Brexit-folyamat irányítását. A kabinet ellenében jóváhagyott előterjesztés egyelőre arról intézkedik, hogy a szerdán a képviselők jelzésértékű szavazásokkal próbálnak kiutat keresni a kialakult patthelyzetből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×