eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
British Actress Glenda Jackson.   (Photo by Avalon/Getty Images)
Nyitókép: Avalon/Getty Images

Elhunyt a kétszeres Oscar-díjas színésznő

Glenda Jackson 87 éves volt.

A Szerelmes asszonyok című nagysikerű film sztárja még 1992-ben hagyta abba színészkedést, aztán több mint 20 éven át a parlamentben szolgált. Ügynöke közleménye szerint rövid betegség után délkelet-londoni otthonában hunyt el – írja a Blikk.

A legendás színésznő egy Liverpool közeli kisvárosban született, munkáscsaládban. Iskoláit 16 évesen hagyta félbe, hogy egy amatőr színtársulathoz csatlakozzon. A világhírt – és vele együtt első Oscar-díját – a Szerelmes asszonyok című film hozta meg számára 1969-ben. A másodikat 1973-ban az Egy kis előkelőségért kapta.

1992-ben politikusi karriert kezdett, a Munkáspárt parlamenti képviselőjeként. 1997-ben Tony Blair kormányában megkapta a londoni közlekedésért felelős államtitkár-helyettesi posztot. Tisztségéről 2000-ben mondott le, hogy indulhasson a főpolgármesteri székért, s bár a küzdelemben alulmaradt, ő lett a győztes Ken Livingstone hajléktalanügyi tanácsadója.

2019-ben visszatért a televíziós színjátszáshoz, és az Elizabeth Is Missing című tévédrámával Bafta- és Emmy-díjat is nyert. 2018-ban Tony-díjat vehette át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×