eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Bretz Gábor (b) Attila és Maria Agresta (j) Odabella szerepében Giuseppe Verdi Attila című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Aczél András rendező az Attila-operáról: olyan, mint a hun horda – képek

Csaknem húsz év után ismét felcsendül az Attila című opera a Margitszigeti Színházban. Verdi korai remekművét ezúttal Aczél András rendezésében, formabontó, filmszerű animációs látványvilággal mutatják be pénteken és vasárnap. A címszerepet Bretz Gábor alakítja, a női főszerepet, Odabella szólamát pedig a világhírű olasz szoprán, Maria Agresta énekli. Az előadásról és a próbafolyamatról a rendezővel, Aczél Andrással beszélgettünk.

Aczél András elmondása alapján egy-egy fesztivál jellegű előadásra általában nagyon kevés próba jut, vagyis amikor egy repertoáron lévő darabról van szó, akkor azt az ember csak „előhúzza a fiókból”, akkor is, ha egy vadonatúj rendezés, esetleg egy új koncepció mentén kell is létrehozni a produkciót, hiszen az emberek tudatában, torkában van a mű. „Hát az Attila nincs” – emelte ki a rendező.

Meglátása szerint az Attila operából legfeljebb egy-két áriát ismer a közönség, talán még a nyitányt, miközben

jobbnál jobb számok váltják egymást végig.

Aczél András kiemelte: a nagyjából 1 óra 50 perc, tehát egy Traviata hosszúságú darab érdekessége, hogy „egy gramm üres járat sincs” benne, eltekintve két-három lassabbnak nevezhető áriát, de azoknak is olyan érzelmi töltetük van, hogy egy pillanatig sem érzi az ember – „csúnyán megfogalmazva” –, hogy unalmasak lennének. Különben meg „sodor az egész”.

„Amilyen a hun horda, amilyen az Attilának ez a hihetetlen vérmérséklete, olyan lett maga a darab is… egy hatalmas förgeteg”

– fogalmazott.

Aczél András a rendezést illetően azt mondta, különleges helyzetben volt, ugyanis a produkciónak – mely a Magyar Állami Operaház és a Margitszigeti Színház koprodukciójában jön létre – az Opera próbahelyet biztosított az elmúlt másfél hétben, így mire kiértek a Margitszigetre, és megérkeztek a szólisták is szinte teljes létszámban, addigra már lehetősége volt külön dolgozni az énekkarra, a Feledi János által vezetett tánckarra, továbbá a segédszereplőkkel és statisztákkal. Vagyis az, hogy három hét felkészülés állt a rendelkezésére, az majdnem egy csoda.

Budapest, 2022. augusztus 11.
Giuseppe Verdi Attila című operájának próbája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében.
MTI/Bruzák Noémi
Giuseppe Verdi Attila című operájának próbája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében. MTI/Bruzák Noémi

Bár az Attilát megszemélyesítő Bretz Gábor az Eiffel Műhelyházban tartott próbaidőszak végére futott csak be, egy nap alatt beállt abba, amit elképzeltek, előkészítettek és megcsináltak – tette hozzá a rendező, profizmusát méltatva a színésznek.

Budapest, 2022. augusztus 11.
Bretz Gábor (k) Attila szerepében Giuseppe Verdi Attila című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében.
MTI/Bruzák Noémi
Bretz Gábor (k) Attila szerepében Giuseppe Verdi Attila című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. MTI/Bruzák Noémi

Szintén nagyon szerencsésnek nevezte, hogy az Odabella, Aquileia urának leányát játszó Maria Agrestát a Magyar Állami Operaház tehetséges fiatal szopránjával, Rőser Orsolya Hajnalkával tudták helyettesíteni a próbák során, így mire az olasz világsztár megérkezett a margitszigeti színpadra, egy komplett felvételt tudtak a számára biztosítani az összpróbáról.

Budapest, 2022. augusztus 11.
Maria Agresta (j) Odabella szerepében Giuseppe Verdi Attila című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében.
MTI/Bruzák Noémi
Maria Agresta (j) Odabella szerepében Giuseppe Verdi Attila című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében. MTI/Bruzák Noémi

Aczél András rendező végül, de nem utolsó sorban kifejezte reményét, hogy a mostani két előadás (augusztus 12. és 14.) után nem kell újabb 20 évnek eltelnie, hogy ismét színpadra állítsák Giuseppe Verdi magyar vonatkozású operáját hazánkban. Hozzátette: a bemutatón a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter is jelen lesz, és bízik abban, hogy a látottak alapján – a megszorítások ellenére – elgondolkodik majd a darab „átemelésén” – természetesen egy egyszerűsítettebb változatban.

Budapest, 2022. augusztus 11.
Giuseppe Verdi Attila című operájának próbája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében.
MTI/Bruzák Noémi
Giuseppe Verdi Attila című operájának próbája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. MTI/Bruzák Noémi
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×