eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 19:  Actress Nichelle Nichols arrives for the Premiere Of CBSs Star Trek: Discovery  held at The Cinerama Dome on September 19, 2017 in Los Angeles, California.  (Photo by Albert L. Ortega/Getty Images)
Nyitókép: Albert L. Ortega/Getty Images

Elhunyt Nichelle Nichols, a Star Trek sztárja

Az amerikai színésznő alakította a legendás Star Trek tévésorozatból ismerős Uhura hadnagy szerepét.

Nichelle Nichols 89 éves volt. Haláláról vasárnap a fia a színésznő Facebook-oldalán.

Az általa alakított leghíresebb karakter az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztje volt.

"Múlt éjszaka természetes halállal elhunyt édesanyám, Nichelle Nichols" - írta Kyle Johnson.

"Fénye azonban, mint a most először látott ősi galaxisoké, megmarad számunkra és a jövendő nemzedékeknek, hogy tanuljunk és ihletet nyerjünk belőle" - tette hozzá.

Nichelle Nichols 1966-tól több mint 25 éven át alakította az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjét, Uhura hadnagyot a tévében és később a mozifilmekben áttörve a hatvanas évek amerikai sztereotípiáit, amelyek a feketebőrű színésznőknek legfeljebb cseléd szerepeket juttattak. Nevezetes volt ebből a szempontból a sorozat 1968-ban forgatott egyik epizódjában csókja fehérbőrű színésztársával, a Kirk kapitányt alakító William Shatnerrel. Ez volt ugyanis az amerikai televízió történetében az első ilyen csók. Utoljára a Star Trek: A nem ismert tartomány című 1991-es filmben játszotta a nevezetes szerepet.

A színésznő az 1970-es évek óta a NASA hivatalos nagyköveteként a Star Trek-sorozattal szerzett hírnevét felhasználva népszerűsítette az amerikai űrkutatási hivatalt. Munkája révén számos női, afroamerikai és más kisebbségekhez tartozó munkatárs került a NASA-hoz.

Nichelle Nichols már évek óta egészségügyi gondokkal küszködött, 2015-ben egy stroke-on esett át.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×