eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 19:  Actress Nichelle Nichols arrives for the Premiere Of CBSs Star Trek: Discovery  held at The Cinerama Dome on September 19, 2017 in Los Angeles, California.  (Photo by Albert L. Ortega/Getty Images)
Nyitókép: Albert L. Ortega/Getty Images

A Nap körül fognak keringeni a Star Trek-színésznői hamvai

Az űrbe küldik Nichelle Nichols hamvait. Az Uhura hadnagyot alakító színésznő 89 éves korában július 30-án hunyt el.

Nichols az amerikai polgárjogi mozgalom fénykorában sokat tett a faji sztereotípiák lebontásáért, ugyanis az első fekete nők egyike volt, akik a televízióban fontos szerepet alakíthattak.

Az 1970-es években Nicholst a NASA felkérte arra, hogy segítsen nőket és kisebbségi csoportokhoz tartozókat toborozni az űrhivatalhoz. A színésznő mások mellett olyan tehetségek megnyerésében segített, mint Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő, Mae Jemison, az első fekete női űrhajós és a NASA első fekete vezetője, Charlie Bolden.

A színésznő hamvait több tucatnyi, űrkutatás iránt elkötelezett ember hamvaival és DNS-mintáival együtt juttatják majd az űrbe. A felbocsátás időpontját azonban még nem hozták nyilvánosságra.

A Star Trek-sorozat korábban elhunyt színészei és alkotói közül már többeknek is az űr lett a végső nyughelye, köztük a Scottyt alakító James Doohannek és a sorozat alkotójának, Gene Roddenberrynek.

A hamvak kilövését a texasi székhelyű Celestis vállalat szervezi, amely szerint a kapszulákban fellőtt hamvak Nap-körüli pályán keringenek majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×