eur:
395.92
usd:
365.07
bux:
65545.08
2024. március 19. kedd Bánk, József
Baricz Gergő zenész (b), Böjte Csaba szerzetes (b4), Csókay András idegsebész (b5), Dolhai Attila szinész, énekes (b3), Kubik Anna színész (b6), Lackfi János író, költő (b2), Petrás Mária népdalénekes (b8), Pindroch Csaba színész (b6), Szalóki Ági énekes (j2), Sena Dagadu énekes (j3), Szikora Róbert énekes (j6), Ürge-Vorsatz Diána fizikus (j) az esemény hírnökei, illetve Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (j5) és Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára (j4) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és a világesemény 12 hírnökének sajtóbemutatóján Budapesten a D50 Kulturális Központban 2021. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elkészült a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnusza

A himnusz producere Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes.

Bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszát és image filmjét. Erdő Péter elmondta: az ének az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus himnuszának újragondolt, áthangszerelt változata.

Úgy fogalmazott: a "Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat" kezdetű himnuszt "ahol magyar ember él a világban, mindenhol ismerik, tudják és szeretik".

Példaként említette, hogy 2019 júniusában Csíksomlyón, a pápai misén százezer ember énekelte fejből, valamennyi versszakával.

Ezért döntött úgy a püspöki kar, hogy amit lehet, megőriznek a himnuszból. Megmaradt a Bangha Béla jezsuita szerzetes által írt szöveg, de új, "modern zenei köntöst" kapott az ének - mondta a bíboros.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy a "régi-új himnusz" eljut "minden nemzedék szívéhez".

A himnuszt producerként jegyző Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes ismertette:

hét különböző variációban vették fel az éneket, van angol és magyar nyelvű, csak hangszeres változat, illetve az eredeti kotta alapján is előadják.

A zenei hátteret az Operaház Zenekara és Kórusa adja, a három énekes a televíziós tehetségkutatókból ismert Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő.

Budapest, 2021. június 14.
Kovács Ákos zenész az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és a világesemény 12 hírnökének sajtóbemutatóján Budapesten a D50 Kulturális Központban 2021. június 14-én.
MTI/Balogh Zoltán
. Kovács Ákos zenész az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és a világesemény 12 hírnökének sajtóbemutatóján MTI/Balogh Zoltán

Erdő Péter a rendezvényen átadta a kongresszus 12, az esemény népszerűsítésével megbízott hírnökének oklevelét. A NEK hírnökei:

  • Baricz Gergő zenész,
  • Böjte Csaba ferences szerzetes,
  • Csókay András idegsebész,
  • Dolhai Attila színész,
  • Kubik Anna színész,
  • Lackfi János költő, műfordító,
  • Petrás Mária népdalénekes,
  • Pindroch Csaba színész,
  • Szalóki Ágnes népzenész,
  • Sena Dagadu zenész,
  • Szikora Róbert zenész és
  • Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

A szervezők közölték: a szeptemberi rendezvényre eddig 2700 önkéntes jelentkezett, a jelentkezései határidőt június 24-ig meghosszabbították.

A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.

Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×