eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kovács Ákos zenész az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és a világesemény 12 hírnökének sajtóbemutatóján Budapesten a D50 Kulturális Központban 2021. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ákos: az új himnusz összeköti az 1938-as és a 2021-es Eucharisztikus Kongresszust

Bemutatták az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos himnuszát, amelyről a producer, Kovács Ákos beszélt.

A Kossuth-díjas zeneszerző, énekes a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának elmondta: először arra kérték fel, hogy írjon egy új himnuszt, de erre nem érezte méltónak magát és az egyházi zene sem az ő asztala – úgy gondolta, vannak felkészült művészek, helyesebb, ha ők csinálnak ilyesmit. Volt is egy pályázat számos pályamunkával, de nem találták meg a megfelelőt.

Végül az a döntés született, hogy használják a meglévő, az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát, áthangszerelve. Erre a munkára kérték fel Ákost, aki végül producere lett az új himnusznak, és a hangszerelést Pejtsik Péterre bízta. Hét különböző verzió készült rockzenekarral, kórussal és szimfonikus zenekarral, angolul és magyarul, sőt készült új himnusz a régi kottából is, ha valaki az eredeti verziót szeretné hallani.

Mivel az volt a cél, hogy a fiatalokat szólítsák meg, Ákos az éneket Nagy Bogira, Czinke Mátéra és Dánielfy Gergőre bízta. A zenei hátteret az Operaház Zenekara és Kórusa adja.

Ákos szerint így új életre kapott a dal, amely összeköti az 1938-as kongresszust az ideivel.

  • A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.
  • A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.
  • Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×