INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

ákos

nemzetközi eucharisztikus kongresszus

himnusz

Kovács Ákos zenész az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és a világesemény 12 hírnökének sajtóbemutatóján Budapesten a D50 Kulturális Központban 2021. június 14-én.

Ákos: az új himnusz összeköti az 1938-as és a 2021-es Eucharisztikus Kongresszust

InfoRádió

Bemutatták az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos himnuszát, amelyről a producer, Kovács Ákos beszélt.

A Kossuth-díjas zeneszerző, énekes a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának elmondta: először arra kérték fel, hogy írjon egy új himnuszt, de erre nem érezte méltónak magát és az egyházi zene sem az ő asztala – úgy gondolta, vannak felkészült művészek, helyesebb, ha ők csinálnak ilyesmit. Volt is egy pályázat számos pályamunkával, de nem találták meg a megfelelőt.

Végül az a döntés született, hogy használják a meglévő, az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát, áthangszerelve. Erre a munkára kérték fel Ákost, aki végül producere lett az új himnusznak, és a hangszerelést Pejtsik Péterre bízta. Hét különböző verzió készült rockzenekarral, kórussal és szimfonikus zenekarral, angolul és magyarul, sőt készült új himnusz a régi kottából is, ha valaki az eredeti verziót szeretné hallani.

Mivel az volt a cél, hogy a fiatalokat szólítsák meg, Ákos az éneket Nagy Bogira, Czinke Mátéra és Dánielfy Gergőre bízta. A zenei hátteret az Operaház Zenekara és Kórusa adja.

Ákos szerint így új életre kapott a dal, amely összeköti az 1938-as kongresszust az ideivel.

  • A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.
  • A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.
  • Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Ákos a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus új himnuszáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018