eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszél Huszár Károly miniszterelnök hagyatékának, illetve a trianoni békeszerződés és a korszak politikai dokumentumaiból álló gyűjtemény ünnepélyes átadásán a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2020. szeptember 21-én. A múzeum legújabb, Édes Anna/Kosztolányi/Trianon 100 című kiállításának megnyitása alkalmából került sor Huszár Károly volt miniszterelnök hagyatékának a PIM részére történt átadására.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Demeter Szilárd: rendszerlogikailag tesszük rendbe a kulturális szcénát

A kulturális áfa 5 százalékra csökkentése nagyban segítené a magyar kultúra és zeneipar talpra állását – hangzott el egy online konferencián, ahol Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos támogatásáról biztosította az érintetteket.

A rendezvény elején Szilágyi Dávid, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadója bemutatta a cég részletes elemzését arról, hogy milyen hatással lenne a területre a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra történő csökkentése. Amennyiben a meglehetősen jónak számító 2019-es év értékeit nézzük, akkor nagyjából 6,7 milliárd forint közvetlen többlet keletkezhetne az iparág szereplőinél. A szakember megjegyezte, miután annyira összefonódott a szakma, nehéz lenne azt állítani, hogy mindebből kizárólag a szervezők részesülnének, „hiszen nem ilyen logika alapján működik egy koncert- vagy fesztiválszervezés”. Így összességében 5,3 milliárd forintos nettó hatást eredményezhet egy 5 százalékos áfakulcs bevezetése – tette hozzá.

Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos leszögezte, Varga Mihály pénzügyminiszter dönt majd a kérdésben. „Támogatom, tolom, áldásom rá. Amennyit én tehetek, azt megtettem mindennek érdekében, de a Pénzügyminisztérium tárcavezetője lesz ennek a megfejtője, és ő dönt ebben. A biztos azt is jelezte, rendszerlogikailag próbálják meg az egész szcénát „nagyjából rendbe rakni”, amiben segítség lehet az 5 százalékos áfa. Mind mondta, minden olyan állami ráhatásban, ami azt segíti elő, hogy ebben a „csatában” minél több kortárs tartalom képződjön, és minél szélesebb körben lehessen ezt teríteni, abban ő partner bárki számára.

Weyer Balázs, a Hungary Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentés nem helyettesítheti az újranyitási támogatásokat. Azt legfeljebb egy nagyon szerencsés egybeesésnek tartja, hogy ennek lehetősége egybeesik az ötéves könnyűzenei stratégiai mostani indulásával. „Amikor ez elkezdett készülni, még nem sejtettük, hogy ez majd a járvány utáni újraépítkezés egyik eszköze is lehet.” Hangsúlyozta továbbá, hogy az 5 és a 27 százalék közötti hatalmas különbség azt jelenti, hogy

a szektor 5 év alatt egy komplett év bevételét tudja újratermelni.

Demeter Szilárd a videokonferencián hozzátette: a könnyűzenei stratégia öt évre 23,5 milliárd forintot jelent, amiből a Petőfi Irodalmi Ügynökségen keresztül az idei évben 5 milliárd forintot tudnak majd nyílt pályázaton „kiszórni”, várhatóan az év második felében. „Nem azt mondom, hogy a bőség zavara lesz, hogy mindenki pénzben fog úszni, de van egy olyan plusz 5 milliárd forint, ami adhat egy indító lökést – fogalmazott a biztos, azt is megjegyezve: a magyar kultúra szerkezete torz, Budapest-központú és újra kell majd hangolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×