INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

demeter szilárd

áfacsökkentés

kulturális áfa

könnyűzene

pwc

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszél Huszár Károly miniszterelnök hagyatékának, illetve a trianoni békeszerződés és a korszak politikai dokumentumaiból álló gyűjtemény ünnepélyes átadásán a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2020. szeptember 21-én. A múzeum legújabb, Édes Anna/Kosztolányi/Trianon 100 című kiállításának megnyitása alkalmából került sor Huszár Károly volt miniszterelnök hagyatékának a PIM részére történt átadására.

Demeter Szilárd: rendszerlogikailag tesszük rendbe a kulturális szcénát

A kulturális áfa 5 százalékra csökkentése nagyban segítené a magyar kultúra és zeneipar talpra állását – hangzott el egy online konferencián, ahol Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos támogatásáról biztosította az érintetteket.

A rendezvény elején Szilágyi Dávid, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadója bemutatta a cég részletes elemzését arról, hogy milyen hatással lenne a területre a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra történő csökkentése. Amennyiben a meglehetősen jónak számító 2019-es év értékeit nézzük, akkor nagyjából 6,7 milliárd forint közvetlen többlet keletkezhetne az iparág szereplőinél. A szakember megjegyezte, miután annyira összefonódott a szakma, nehéz lenne azt állítani, hogy mindebből kizárólag a szervezők részesülnének, „hiszen nem ilyen logika alapján működik egy koncert- vagy fesztiválszervezés”. Így összességében 5,3 milliárd forintos nettó hatást eredményezhet egy 5 százalékos áfakulcs bevezetése – tette hozzá.

Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos leszögezte, Varga Mihály pénzügyminiszter dönt majd a kérdésben. „Támogatom, tolom, áldásom rá. Amennyit én tehetek, azt megtettem mindennek érdekében, de a Pénzügyminisztérium tárcavezetője lesz ennek a megfejtője, és ő dönt ebben. A biztos azt is jelezte, rendszerlogikailag próbálják meg az egész szcénát „nagyjából rendbe rakni”, amiben segítség lehet az 5 százalékos áfa. Mind mondta, minden olyan állami ráhatásban, ami azt segíti elő, hogy ebben a „csatában” minél több kortárs tartalom képződjön, és minél szélesebb körben lehessen ezt teríteni, abban ő partner bárki számára.

Weyer Balázs, a Hungary Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentés nem helyettesítheti az újranyitási támogatásokat. Azt legfeljebb egy nagyon szerencsés egybeesésnek tartja, hogy ennek lehetősége egybeesik az ötéves könnyűzenei stratégiai mostani indulásával. „Amikor ez elkezdett készülni, még nem sejtettük, hogy ez majd a járvány utáni újraépítkezés egyik eszköze is lehet.” Hangsúlyozta továbbá, hogy az 5 és a 27 százalék közötti hatalmas különbség azt jelenti, hogy

a szektor 5 év alatt egy komplett év bevételét tudja újratermelni.

Demeter Szilárd a videokonferencián hozzátette: a könnyűzenei stratégia öt évre 23,5 milliárd forintot jelent, amiből a Petőfi Irodalmi Ügynökségen keresztül az idei évben 5 milliárd forintot tudnak majd nyílt pályázaton „kiszórni”, várhatóan az év második felében. „Nem azt mondom, hogy a bőség zavara lesz, hogy mindenki pénzben fog úszni, de van egy olyan plusz 5 milliárd forint, ami adhat egy indító lökést – fogalmazott a biztos, azt is megjegyezve: a magyar kultúra szerkezete torz, Budapest-központú és újra kell majd hangolni.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

A magyar kultúra és zeneipar talpra állása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018