eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A szegedi Dóm tér, balra az itt álló épületegyüttes nyugati szárnya, szemben a Dömötör-torony és a Fogadalmi templom, jobbról a keleti szárny. Az Országgyűlés 2011 novemberében elfogadott, a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítása értelmében a szegedi Dóm tér is felkerült a történelmi emlékhelyek listájára.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Mégis tart előadásokat a Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren

Bár a Szegedi Szabadtéri Játékok elmaradnak az idén, a szegedi Dóm téren mégis lesz két ingyenesen megtekinthető előadás. Júliusban az Akárki című moralitásjátékkal, augusztusban szimfonikus zenekari koncerttel várják a közönséget

Herczeg Tamás igazgató közölte: hosszas gondolkodást követően jutottak arra, hogy a vírushelyzet után valamilyen módon mindenképpen meg kell jelennie a Szegedi Szabadtéri Játékoknak azon a téren, amelyet a legnagyobb magyar kultúrpolitikus, Klebelsberg Kuno szabadtéri színjátszásnak álmodott meg. „A szegedieknek, a magyar kultúraszerető közönségnek és a nemzetközi térből hozzánk látogatóknak is tartozunk azzal, hogy valamilyen produkciókkal jelentkezünk” – fogalmazott.

„Most jött el a történelmi pillanat – folytatta az igazgató –, amellyel mintegy 90 éve adósok vagyunk, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok előképe a salzburgi dóm előtti játékok, amelynek műsorán minden évben az Akárkit állítják színre.”

Hugo von Hofmannsthal műve az emberi lét alapkérdéseivel foglalkozik, a főszerepekben pedig két Kossuth-díjas művészt láthat a közönség. Július 24-én a címszerepben Zsótér Sándor, míg a Halál és a Bölcs szerepében Hegedűs D. Géza lép színpadra. A Fogadalmi Templom elé álmodott produkciót Bodolay Géza rendezi.

Mindemellett augusztus 15-én egy szimfonikus zenekari koncert is gazdagítja az idei kínálatot.

Mindkét Dóm téri produkciót ingyenesen tekinthetik meg a nézők.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon egyetlen változást leszámítva az eredetileg meghirdetett produkciókat láthatja a közönség. Július 17-én Händel Agrippina című vígoperájával indul az évad, ezt követően július 24-én és 25-én Szente Vajk rendezésében érkezik a Legénybúcsú. A sort egy Moliére-komédia, az Úrhatnám polgár folytatja, majd a Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalett látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×