eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Statiszták Maarten Treurniet holland filmrendező Kenau című filmjének forgatásán, a Mafilm fóti telepén felépített középkori díszlet között 2013. március 12-én. A holland-belga-magyar film a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülő első -, a magyar részvétel szempontjából kisebbségi - koprodukció.
Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Komplett új világok épülhetnek Fóton

A fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésének kiemelt célja, hogy a külföldiek mellett a hazai gyártású filmprodukciókat is segítse. Erről a beszélt hétfőn reggel.

"A Nemzeti Filmintézet (NFI) Mafilm fóti bővítése keretében négy új műterem készül el összesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezzel ötszörösére, 12 200 négyzetméterre bővül a stúdiókapacitás, ráadásul két-két új stúdió összenyitható lesz" - mondta Káel Csaba a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló magyarországi stúdiófejlesztéséről beszélt. A Nemzeti Filmintézet a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében építkezhet.

Káel Csaba kifejtette, a 23 hektár területű fóti stúdiókomplexumban jó ideje tradicionálisan jelen van a filmgyártás, közkedvelt a középkori város és második világháborús barakk díszlete, és itt található Európa legnagyobb kültéri medencéje, amelyet a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminátor: Sötét végzet forgatásánál is használtak.

"A magyar mozgóképipar a magyar gazdaság sikerágazata, 2017 óta minden évben meghaladják a 100 milliárd forintot a közvetlen filmgyártási költések, Magyarországon európai szinten is kiemelkedően magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez.

A kontinensen London után Budapest a legközkedveltebb filmforgatási helyszín"

- fogalmazott a kormánybiztos.

Megjegyezte, hogy egy három évvel ezelőtti kormánydöntés alapján a nálunk elköltött pénz után 30 százalékos adóvisszatérítést kapnak a Magyarországon forgató produkciók. Káel Csaba a komoly hazai szakembergárda meglétét is kiemelte, amelyet a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz helyzetben is meg kell védeni.

Az NFI folyamatos és új pályázatokat írt ki, hogy munkát biztosítson a mozgóképipar szereplőinek. Átütemezte azon gyártás-előkészítések, forgatások és szakmai rendezvények finanszírozását, amelyeknek korábban már megítéltek támogatást. Kezdeményezte továbbá a Filmipari Segélyalap létrehozását, és 50 millió forintot ajánlott fel a munka nélkül maradt filmesek rendkívüli megsegítésére" - fejtette ki Káel Csaba. Hozzáfűzte: már közel hétszázan jelentkeztek a segélyalapot működtető Magyar Filmakadémiánál.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×