Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Nyitókép: Pixabay

Szent titok a gyöngykészítés technikája Macedóniában

Az Észak-Macedóniában élő ékszerészek már generációk óta őrzik annak az anyagnak a receptjét, amely nélkülözhetetlen a gyöngykészítésben.

Az Ohridi-tó partján található Ohrid városában élő két ékszerész család, a Talevek és a Filevek valami olyasmit mondhatnak el, amit senki más: az ő gyöngyeik csak és kizárólag természetes anyagokból készülnek - hallható a BBC videójában.

Kliment Talev ékszerész elmondása szerint a kagylóból készülő gyöngyök normál esetben tönkre mennének az izzadtságtól. Épp ezért

a gyöngyöket egy titkos recept alapján elkészített anyaggal vonják be, amelyet az Ohridi-tóban élő küszök pikkelyéből állítanak elő.

A gyöngy mint ékszer a 60-as években vált divatossá és azóta nagyon sok európai hercegnő és királynő hordja előszeretettel, a legismertebb közülük II. Erzsébet.

Az egész 1924-ben kezdődött, amikor egy orosz migráns a hazájából menekülve Ohridban telepedett le.

Övé volt ugyanis a recept, amely alapján a mai napig készítik a gyöngybevonót. A formulát később megosztotta a város két ékszerész családjával, a Talevekkel és a Filevekkel. Ők azóta is szigorúan őrzik a titkot, amely apáról fiúra száll.

Bár sokan próbálták már hatalmas összegekért megvásárolni a receptet, a macedón ékszerészek szemében az szent és semmi pénzért nem adják ki a titkukat.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×