eur:
393.46
usd:
368.23
bux:
65971.91
2024. április 24. szerda György
Jelmezesek felvonulása a Bartók Plusz Operafesztivál nyitóparádéján Miskolcon a Széchenyi utcán 2016. június 16-án.
Nyitókép: Vajda János

Operafesztivál és RockGiovanni - valami készül Miskolcon

Mozart operájának átdolgozásával, a RockGiovannival, Bartók-bemutatókkal, az István, a király rockoperával, kiállítással és filmvetítéssel várja idén az érdeklődőket a pénteken induló, tíznapos miskolci Bartók Plusz Operafesztivál.

Bartók Béla három művének bemutatójával nyílik pénteken a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és az idén százéves A kékszakállú herceg vára Michal Znaniecki rendezésében kerül színre.

A fesztivál fontos célkitűzése Bartók Béla zenei örökségének ápolása, sokszínű interpretálása;

a Kékszakállú például az elmúlt 17 évben húszszor csendült fel a miskolci programsorozaton. Kesselyák Gergely, az operafesztivál igazgatója hangsúlyozta: emellett évek óta fontosnak tartják, hogy minél szélesebb közönséggel szerettessék meg az opera műfaját.

"Valami nagyon nincs rendben a világban azzal, hogy elszakadt az úgynevezett komolyzenei zeneszerzés és a közönség.

Mi nagyon hangosan próbáljuk bekiabálni a világba azt, hogy az opera műfaját valaha úgy találták ki, hogy azt sokak értsék, sokaknak jelentsen magas színvonalú épülést,

ez ma valahogy nem így működik, pedig így kellene, és ez a műfaj jövője" - hangsúlyozta.

Miskolcon tartják az amerikai Raymond Lustig Semmelweis című operájának ősbemutatóját a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben.

Az István, a király című rockoperát hangversenyváltozatban mutatják be a fesztiválon az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Szörényi Levente a sajtótájékoztatón arról mesélt, hogy kezdetben nem hitték, hogy ilyen sikert érnek el a formabontó alkotással. "Az a fontos számomra, mint zeneszerzőnek, hogy itt állhatok egy nagyon komoly rendezvényen. A fene gondolta, hogy az István, a királlyal ilyen magasságokba jutunk" - mondta.

Idén Mozart Don Giovannijának modern, - ahogyan Kesselyák Gergely fogalmazott – rockos hangszerelésű, de az énekszólamaiban az eredetihez hű változatát mutatják be az Ezrek Operája sorozatban. A RockGiovanni címen futó átdolgozást Szüts Apor készíti, a rendező Vlad Troickij lesz.

A programban szerepelnek még - többek közt - Selmeczi György népi színjátékokra írt ősoperái, valamint Marco Taralli Maria Callasnak emléket állító A rivális című műve, és Prokofjev A három narancs szerelmese című operája,

a zárógála szólistája pedig a tavasszal Kossuth-díjjal kitüntetett Sümegi Eszter lesz.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×