eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rekordot döntöttek a magyar filmek

Rekordot döntöttek a magyar filmek

Több mint egymillióan váltottak jegyet magyar filmekre idén, még mindig a Kincsem áll a nézettségi lista élén, de a filmalap szerint még hátravan az év egyik legnagyobb durranása, A viszkis bemutatója.

Több mint egymillió nézője volt idén a magyar filmeknek - a 2008 óta nem látott nézőszámrekord annak is köszönhető, hogy egyre több új magyar alkotás készül, idén akadt olyan közönségsiker is, amely már majdnem félmillió nézőnél tart.

A márciusban debütáló Kincsemet, Herendi Gábor romantikus kalandfilmjét több mint 450 ezren látták, a nyáron bemutatott Pappa pia – Csupó Gábor zenés mozija – több mint kétszázezer nézőnél jár, a Testről és lélekrőlt pedig már 85 ezren nézték meg.

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas alkotását nevezte Magyarország az Oscar-díjra, amelyet első magyar filmként a Netflix mutatott be két nappal ezelőtt az Egyesült Államokban. Az alkotás négy kategóriában versenyben van az Európai Filmdíjakért is, csütörtökön pedig a Golden Globe-ról szavazó, Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének tartanak vetítés Los Angeles-ben.

M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor filmje, a Brazilok 75 ezer nézőnél jár, és szépen teljesít Mészáros Márta új alkotása, a történelmi traumákról személyes történeten keresztül mesélő Aurora Borealis – Északi fény című mozi, amelyet alig egy hónap alatt több mint 40 ezren néztek meg. A csaknem két hete debütált krimi, a Budapest Noir jelenleg több mint 25 ezer nézőnél tart.

És még hátravan az év egyik nagy dobása; jövő héten kerül a mozikba Antal Nimród új filmje, A viszkis. A viszkis rabló néven hírhedtté vált Ambrus Attila történetét feldolgozó film – az előzetesek alapján - nem szűkölködik akciójelentekben és a drámaiságban sem.

Szász János új alkotása, A hentes, a kurva és a félszemű januárban kerül a mozikba, egy hónappal később debütál Herendi Gábor mozija, a Valami Amerika 3., márciusban pedig Sándor Pál filmje, a Vándorszínészek kerülhet a mozikba.

Jövő év első felében mutatják be Pálfi György új alkotását, az Úr hangját, Nemes Jeles László Sunset című filmje pedig az év második felében kerülhet a mozikba, akárcsak Ujj Mészáros Károly X. című, skandináv krimik világát idéző alkotása.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×