eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Ókovács: csak hagyni kell minket dolgozni

Ókovács: csak hagyni kell minket dolgozni

Az Operaház egyéves felújítása miatt elengedhetetlen, hogy új kollektív szerződést készítsenek – hangsúlyozta az intézmény főigazgatója. Ókovács Szilveszter szerint bár a munka kevesebb lesz, nem akarnak senkit elbocsátani. A pótlékok ügyét viszont újra kell tárgyalni.

Felmondta pénteken a hatályban lévő kollektív szerződést a Magyar Állami Operaház vezetése, és egyúttal új megállapodás megkötésére törekszik az érdekképviseletekkel. A dalszínház vezetésének lépése ellen közleményben tiltakozott az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ).

A szakszervezet közleményben kifogásolta Ókovács Szilveszter főigazgató intézkedését, "mellyel az alig több mint két éve, 2014 decemberében általa is aláírt és azóta a rendszeres tárgyalások eredményeként, közös akarattal, többszörösen módosult kollektív szerződést váratlanul, indoklás, és a Közalkalmazotti Tanács véleményének kikérése nélkül felmondta".

Ókovács Szilveszter az InfoRádiónak elmondta:

többször utaltak már arra, hogy az Operaház bezárásával induló szezon egészen különleges munkarendet kíván.

„Így nem hiszem, hogy ez bárki számára meglepetés volt. A taktika része, hogy megdöbbenésről írnak az ODFSZ-esek” - fogalmazott a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Ókovács: csak hagyni kell minket dolgozni

„Lehetett tudni, hogy teljesen másként kell szervezni annak az évadnak a munkarendjét, amiben kettő helyett csak egy játszóhely van. Pláne akkor, ha nem akarunk senkit sem elbocsátani, nem akarunk csoportos létszámleépítést, jól lehet a munka sokkal kevesebb lesz” - folytatta Ókovács Szilveszter.

Indoklásként elmondta: mivel jövőre az Operaház nem tud előadásokat tartani, csökkennek a bevételek, és más lesz az Operaház pénzügyi szerkezete is. Éppen ezért meg kell változtatni a szabályrendszert.

„Azonnal küldtünk egy új szabályzattervezetet is, amely a következő négy hónapban nagyon könnyen az Operaház új kollektív szerződésévé válhat” - mondta az intézmény főigazgatója.

Az ODFSZ azonban úgy véli, ez nem is hasonlít egy kollektív szerződésre,

mert lényegében csak a törvényi elemeket fogalmazza meg, amelyek kötelezőek az Operaházra és rájuk nézve anélkül is, hogy ezeket külön szerződésben rögzítenék.

Erre reagálva Ókovács Szilveszter közölte: „Ez nincs így. Vannak olyan juttatások benne, amelyeket a törvény nem kötelezően állapít meg. A tervezet azonban még nincs kitárgyalva.

Ez egy olyan tervezet, amiben például az operaházi közreműködési díjakat még meg kell határozni”.

A Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: „igyekszünk arról gondoskodni, hogy ha nem is az operaházi előadásokon – mert az fizikailag lehetetlen – de turnékon és más módokon a munkáltatást biztosítsuk a dolgozóinknak, hogy ne legyenek tétlenségre kényszerítve. Ehhez más típusú, más szerkezetű kifizetési modell kell, aminek a tárgyalására készen állunk.”

„Összességében senki sem fog kevesebbet keresni,

de hogy ez hogyan áll össze, új tárgyalássorozatot igényel. Semmi más nem fog változni. Aki itt nálunk dolgozó és mondjuk nem szakszervezeti tag, ebből nem fog semmit érzékelni.

Csak hagyni kell minket, hogy tovább alakíthassuk az Operaház működési modelljét,

mert változik a környezet is” - fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×