eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A terror Mona Lisát is érinti

Jelentősen csökkent a Louvre látogatóinak száma 2016-ban. A világhírű párizsi múzeumot a Franciaországban az utóbbi időben elkövetett terrortámadások miatt 15 százalékkal kevesebben keresték fel, mint egy évvel korábban.

Az intézmény tájékoztatása szerint tavaly 7,3 millió, a lens-i fiókmúzeuméval együtt pedig 7,7 millió látogatót fogadtak.

A biztonsági kockázatok miatt a párizsi Louvre-ban meredeken esett a külföldi és 28,4 százalékkal az iskolás látogatók száma, míg a múzeum hazai vendégeié stabilan kétmillió körüli.

Nemcsak a terrorveszély, az árvíz miatt is kevesebben keresték fel a francia főváros híres múzeumát tavaly. Júniusban a Szajna magas vízállása miatt négy napra be kellett zárni a múzeumot.

Mindezek ellenére jelentősen sikerült növelni a vendégek elégedettségét: a 2015-ös 53 százalékhoz képest tavaly 70 százalék mondta, hogy elégedett a látogatói élménnyel a párizsi múzeumban.

A látogatószám csökkenése ellenére a párizsi Louvre még így is a legnépszerűbb francia kulturális intézmény a külföldiek körében, akik közül a legtöbb amerikai. Őket a kínai, a brit, a spanyol és az olasz turisták követik.

Egy másik párizsi múzeum, a Pompidou Központ viszont a tavalyelőttihez képest kilenc százalékkal 3,33 millióra növelte látogatóinak számát 2016-ban.

A modern és kortárs művészetek világhírű múzeuma éves látogatottsága így már nyolcadik éve haladja meg a hárommilliót. Az intézmény a 2016-os növekedéssel kapcsolatban azonban szintén emlékeztetett arra, hogy a Franciaországban elkövetett dzsihadista merényletek miatt jelentősen csökkent a külföldi látogatók száma, nőtt viszont a franciáké. Serge Lasvignes, a Pompidou Központ elnöke mindenekelőtt a párizsi és a környékbeli közönség hűségét méltatta.

A tavalyi évben a Paul Klee műveiből rendezett retrospektív kiállítás 381 153 látogatót vonzott a Pompidou Központba. A német művész honfitársának, Anselm Kiefernek a tárlatára 297 795-en voltak kíváncsiak, ezzel mindkét kiállítás a legsikeresebbek közé került az intézményben. A Beat Generation című tárlatot csaknem 230 ezren látták, csakúgy mint a René Magritte pályafutását bemutató, jelenleg is látható kiállítást.

A Pompidou Központ tavalyi látogatottsága 30 százalékkal haladta meg a 2007. évit, amikor a múzeum az alapításának 30. évfordulóját ünnepelte. A központ idén - január 31-én - ünnepli fennállásának 40 éves évfordulóját, ebből az alkalomból negyven francia városban több mint hetven eseménnyel készülnek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×